Ακόμη σερβίρεται αυτό το πιάτο, στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη, τουλάχιστον εκεί το έχω φάει τελευταία.
Το όνομα «πιάζ», θυμίζει γαλλικό, αλλά η συνταγή είναι τουρκικής προέλευσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για κρύα σαλάτα με φασόλια χονδρά ή και γίγαντες, με μυρωδικά και κρεμμύδι.
Για το ντρέσινγκ, μπορούμε να φτιάξουμε μια τύπου, βινεγκρέτ, με λεμόνι, ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και μια κουταλιά ταχίνι, τα οποία θα χτυπήσουμε, να γίνουν κρέμα.
Η σαλάτα είναι καλύτερη, αν μείνει 2-3 ώρες στο ψυγείο, να μαριναριστούν τα υλικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φασόλια πιάζ
Υλικά:
- 2 κούπες βρασμένα φασόλια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
- φύλλα από 7-8 κλωνάρια μαϊντανό ή άνηθο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας ταχίνι
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- Αλάτι – Πιπέρι
- 6-8 ελιές Καλαμών
Εκτέλεση:
Βράζουμε καλά τα φασόλια, που έχουμε μουσκέψει από το προηγούμενο βράδυ.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε σε λίγο νερό με αλάτι για να φύγει η αψάδα τους, γα 15 λεπτά.
Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
Βάζουμε σε σαλατιέρα τα φασόλια, στραγγισμένα, και από πάνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού, το πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το σκόρδο πολτοποιημένο και τον μαϊντανό ή τον άνηθο, ψιλοκομμένο.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε βαζάκι ή στο ραβδομπλέντερ, τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Γαρνίρουμε με τις ελιές, ψιλοκομμένες.