Το πιάτο αυτό είναι best seller σε όλες τις ηλικίες, νομίζω. Ενθουσιάζει τους πάντες, από τη μωρουδιακή ηλικία και είναι ταυτισμένο με τη φροντίδα.
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, είναι ένα εύκολο φαγητό που παραδοσιακά έχει τη μορφή σούπας, άσχετα αν οι μικροί «ψαράδες», βγάζουν από το ζωμό τα κεφτεδάκια για να τα φάνε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ ελαφριά, καθώς το κρεμμύδι δεν ζυμώνεται με τον κιμά, αλλά βράζει με τον ζωμό και αφαιρείται πριν βάλουμε το αυγολέμονο.
Το κόλπο με το αυγολέμονο, είναι αφού χτυπήσουμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού, να ζεστάνουμε το μείγμα με ζωμό από την κατσαρόλα, ώστε όταν θα αυγοκόψουμε το φαγητό να μην μας κόψει.
Τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο, τα συναντάμε ακόμη και προγράμματα των διατροφολόγων. Μην τα φοβηθείτε. Απλώς μην παρασυρθείτε στο μέγεθος και τα πλάσετε σαν μεγάλα μπιφτέκια, για να χορτάσει και το μάτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μαμαδίστικα εύκολα γιουβαρλάκια αυγολέμονο
Υλικά:
- 450 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 80 γρ. ρύζι γλασέ και άλλα 40 γρ. ξεχωριστά
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 lt. νερό
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κρόκους αυγού
- Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με τα 80 γραμμάρια ρύζι, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Πλάθουμε ισομεγέθη κεφτεδάκια, σαν μεσαίους κλασικούς κεφτέδες και τους τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε 2 λίτρα κρύο νερό, μισό κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο.
Βάζουμε στο μάτι και μόλις αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 15′.
Προσθέτουμε τα 40 γραμμάρια ρύζι και βράζουμε για 15′ ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο.
Χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σταδιακά στον ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα, ανάβουμε το μάτι να πάρει μία βράση, κουνώντας την κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με περισσότερο λεμόνι, αν μας αρέσει το πιο ξινό.