Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα και ταραμοσαλάτα είναι απλά… Δευτέρα. Σκέτη. Άχρωμη και άγευστη!
Γι’ αυτό και η θεία Κούλα άνοιξε τα τεφτέρια της και βρήκε συνταγή για να φτιάξετε λαγάνα μόνοι σας. Που να τρέχετε στο φούρνο… Είναι και “τσιμπημένη” η τιμή φέτος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και επειδή μια λαγάνα δεν είναι ποτέ αρκετή, η συνταγή που ακολουθεί είναι για να φτιάξετε δυο. Δεν θα χρειαστεί πολλά. Καλή διάθεση, όρεξη και πέντε υλικά!
Λαγάνα
Υλικά για δύο λαγάνες
- 500ml χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. ζαχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 750 γρ αλεύρι για ψωμί
- 1 κούπα σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί και να αρχίσει να κάνει στην επιφάνεια φουσκάλες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Σχηματίζουμε με λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς.
Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί είτε λίγο νερό επιπλέον είτε λίγο αλεύρι.
Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτι και την πλάθουμε δίνοντάς της το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας.
Την τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πασπαλίσει με το 1/3 της ποσότητας του σουσαμιού και αφήνουμε να φουσκώσει.
Μόλις οι λαγάνες μας φουσκώσουν τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και πιέζουμε την επιφάνειά τους με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργήσουμε λακουβάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά.
Καλή επιτυχία!