Συνταγές

Κοκκινιστά καλαμάρια με πράσο και μάραθο

Με άρωμα ούζου

Αν και η συνταγή αυτή γίνεται σε όλες τις χώρες τις Μεσογείου, στην Ελλάδα, θα της δώσουμε άρωμα ούζου και μάραθου και θα αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον.

Είναι νηστίσιμος μεζές που «τραβάει» αλκοόλ, καθώς είναι πικάντικος. Στην Ιταλία σερβίρεται πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, σαν μπρουσκέτα.

Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα και κατεψυγμένα καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες. 

Απλώς, στην περίπτωση του κατεψυγμένου, τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα βάζουμε στη συντήρηση μέσα σε σουρωτήρι, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν φρέσκα

Για να είναι πιο χορταστικό το πιάτο, μπορείτε να κάνετε δίπλα, ένα σπυρωτό πιλάφι, ή ένα σπαγγέτι.

Κοκκινιστά καλαμάρια με πράσο και μάραθο

Υλικά:

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο καυτερό
  • 1 κιλό καθαρισμένα καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, σε ροδέλες
  • 100 ml ούζο
  • 150 ml νερό
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια, κονκασέ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο για 3-4 λεπτά. 

Ύστερα ρίχνουμε το σκόρδο, το μάραθο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε τις ροδέλες καλαμαριού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα.

Σβήνουμε με το ούζο, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις ντομάτες και το νεράκι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα, περίπου, μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι και να «δέσει» η σάλτσα.

Αλατίζουμε στο τέλος και δοκιμάζουμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα