Φύλλα φρέσκου σπανακιού, λίγο σοταρισμένο κρεμμύδι, μουστάρδα και κρέμα γάλακτος ενώνονται για να αναβιώσουν, ένα κλασικό συνοδευτικό πιάτο.
Αυτό το πολύ comfort, ιδιαίτερο, σοταρισμένο σπανάκι, με πλούσιες προσθήκες βουτύρου και κρέμας, πλαισιώνει ιδανικά κάθε πρωτεΐνη, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αρώματα έρχονται από τη μουστάρδα και το μοσχοκάρυδο, που ταιριάζει, πραγματικά, πολύ με το σπανάκι.
Παλαιότερα, για το πιάτο αυτό χρησιμοποιούσαν, κατεψυγμένο σπανάκι. Σήμερα, είναι τόσο εύκολο πια, να βρούμε φρέσκο baby σπανάκι, που έχει τόσο ντελικάτη γεύση και επιπλέον δεν χρειάζεται, ούτε στύψιμο, ούτε ψιλοκόψιμο.
Τα υγρά και οι πράσινοι βιταμινούχοι χυμοί από το σπανάκι, δεν θα πάνε χαμένοι, αφού μόλις μαράνουμε τα φύλλα, θα τα αφαιρέσουμε, αλλά θα κρατήσουμε το υγρό για να φτιάξουμε την κρεμώδη σάλτσα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κρεμώδες σοταρισμένο σπανάκι
Υλικά:
- 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακό, χωρισμένο
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι
- 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 800 γρ. φρέσκα φύλλα baby σπανάκι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές της σούπας νερό
- 1/2 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και μαγειρεύουμε για 3 έως 4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε στο τηγάνι, τα μισά φύλλα σπανακιού, με το μισό αλάτι, το πιπέρι και μοσχοκάρυδο, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Γυρίζουμε το σπανάκι με λαβίδες, μέχρι να μαραθούν τα φύλλα.
Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ αφήνοντας λίγο από τα υγρά του στο τηγάνι και επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο σπανάκι και τα καρυκεύματα. Σοτάρουμε το σπανάκι και το βγάζουμε στο μπολ, με το υπόλοιπο σοταρισμένο.
Στο άδειο τηγάνι βάζουμε το νερό που έχει βγει στο κάτω μέρος του μπολ, που βάλαμε το σπανάκι, ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου με το αλεύρι, τη μουστάρδα και την κρέμα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, να πάρει μια βράση.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε και αν μας αρέσει, ένα «τσικ», ακόμη μοσχοκάρυδο.
Επαναφέρουμε το σπανάκι μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε, να πάει παντού, η βελούδινη σος.