Vegeterian πιάτο
Η σπανακόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Ο συνδυασμός των υλικών της σε οποιαδήποτε εκδοχή, σε στέλνει στον παράδεισο.
Θυμάμαι μια φορά, σε ένα καλό εστιατόριο, με μενού πολλών σταδίων, μάς έφεραν στην αρχή, ένα μικρό στρογγυλό λεπτό πιτάκι, σε μέγεθος 2ευρου, που «έπρεπε» να μας θυμίσει τη γεύση της σπανακόπιτας.
Όπερ και εγένετο! Αυτό το δείγμα από μπουκιά, είχε τόσο συμπυκνωμένη γεύση, που ήταν σαν να τρως ένα κομμάτι σπανακόπιτα με τραγανό χωριάτικο φύλλο και όλα τα αρώματα.
Έτσι ελπίζω να σκεφτείτε και όταν φτιάξετε και δοκιμάσετε αυτά τα vegeterian λαζάνια.
Το ζυμαρικό και η κρέμα, παίζουν το ρόλο του φύλλου και αγκαλιάζουν τη κλασική γέμιση με το σπανάκι, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και φυσικά, τη φέτα.
Λαζάνια σπανακόπιτα
Υλικά:
- 1 πακέτο λαζάνια
- 1/2 πακέτο φυτικό βούτυρο
- 2 κιλά σπανάκι
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 πράσα
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 500 γρ φέτα τρίμμα
- 1 λιτρο γάλα
- 2 κ.σ. κορν φλάουρ
- 1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
- αλάτι και πιπέρι + μία πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το μεγάλο παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου(δεν θέλουμε ύψος, στα λαζάνια, αν εσείς θέλετε, χρησιμοποιήστε κλασικό πιρέξ) και προθερμαίνουμε στους 190 βαθμούς, στον αέρα.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το κορν φλάουρ που έχουμε αραιώσει σε λίγο νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο και λίγο αλάτι και πιπέρι.
Πλένουμε το σπανάκι και το χοντροκόβουμε. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και το μαραίνουμε, με τα χέρια μας.
Απλώνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από την άσπρη σάλτσα, στο ταψί και στρώνουμε τα λαζάνια.
Βάζουμε από πάνω σπανάκι, με τα ζουμάκια του και φέτα και συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια, συνεχίζοντας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Περιχύνουμε το φαγητό με την υπόλοιπη κρέμα όπου έχουμε ανακατέψει μια χούφτα τριμμένη φέτα και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να σταθεί για 10′, πριν βγάλουμε το πρώτο κομμάτι.