Η θεία Κούλα γράφει (μέρος 5ο) συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή…
Τα όσα ακολουθούν αφορούν κυρίως τους λάτρεις των ζυμαρικών και διαβάζετε με… δική σας ευθύνη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακαρόνια με θαλασσινά, ριζότο με μελάνι σουπιάς (που αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει, αλά χάνετε!), ριζότο με γαρίδες και, φυσικά, το απόλυτο must της εποχής: ντολμαδάκια γιαλαντζί!
Το… χεράκι της για τη συνταγή του ριζότου με το μελάνι σουπιάς βάζει και η Ελένη Καλογεροπούλου, που εκτός από πολύπειρη πολιτική συντάκτης είναι και μαγείρισσα από τις λίγες!
Σημειώστε υλικά και ξεκινάμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μακαρονάδα του ψαρά
Υλικά (για 5-6 άτομα)
- 1 πακέτο λιγκουίνι
- 400 γραμμ. όστρακα και θαλασσινά (μύδια, στρείδια, αχιβάδες κα)
- 200 γραμμ. γαρίδες μικρές (ή 5-6 μεγάλες)
- 300 γραμμ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
- 450 γραμμ. ντοματάκια σε κονσέρβα
- 1 ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- λίγος μαϊντανός
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
- Αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τα θαλασσινά και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καλαμάρια. Σε ένα βαθύ τηγάνι, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα όστρακα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά με κλειστό το καπάκι του τηγανιού. Αν βάλουμε όστρακα, πετάτε όσα δεν ανοίξουν.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες και τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου ένα τέταρτο. Μόλις μαγειρευτούν, προσθέτουμε τα όστρακα και το μαϊντανό.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουίνι και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.