Συνταγές

Μακαρονάδα του ψαρά, ριζότο με γαρίδες και άλλες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Μακαρονάδα του ψαρά, ριζότο με γαρίδες και άλλες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Η θεία Κούλα γράφει (μέρος 5ο) συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα και την Σαρακοστή… 

Τα όσα ακολουθούν αφορούν κυρίως τους λάτρεις των ζυμαρικών και διαβάζετε με… δική σας ευθύνη! 

Μακαρόνια με θαλασσινά, ριζότο με μελάνι σουπιάς (που αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει, αλά χάνετε!), ριζότο με γαρίδες και, φυσικά, το απόλυτο must της εποχής: ντολμαδάκια γιαλαντζί! 

Το… χεράκι της για τη συνταγή του ριζότου με το μελάνι σουπιάς βάζει και η Ελένη Καλογεροπούλου, που εκτός από πολύπειρη πολιτική συντάκτης είναι και μαγείρισσα από τις λίγες!

Σημειώστε υλικά και ξεκινάμε!

Μακαρονάδα του ψαρά

Υλικά (για 5-6 άτομα)

  • 1 πακέτο λιγκουίνι 
  • 400 γραμμ. όστρακα και θαλασσινά (μύδια, στρείδια, αχιβάδες κα)
  • 200 γραμμ. γαρίδες μικρές (ή 5-6 μεγάλες)
  • 300 γραμμ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες
  • 450 γραμμ. ντοματάκια σε κονσέρβα  
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • λίγος μαϊντανός
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα θαλασσινά και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καλαμάρια. Σε ένα βαθύ τηγάνι, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα όστρακα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά με κλειστό το καπάκι του τηγανιού. Αν βάλουμε όστρακα, πετάτε όσα δεν ανοίξουν.

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες και τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα ντοματάκια. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου ένα τέταρτο. Μόλις μαγειρευτούν, προσθέτουμε τα όστρακα και το μαϊντανό.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουίνι και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως. 

"Seafood Linguini with Shrimp, Mussels and Clams in a Butter and White Wine Sauce with Garlic, Pepper and Fresh Parsley -Photographed on Hasselblad H3D2-39mb Camera"

Ριζότο με μελάνι σουπιάς, από την Ελένη Καλογεροπουλου 

Υλικά (για 5-6 άτομα)

  • 3 – 4 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (κρατάμε το μελάνι τους)
  • 2 κούπες ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρολίνα) 
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 3 – 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1/2 κούπα λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μια σκελίδα σκόρδο και και τις πιπερίτσες. Αφήνουμε να πάρει το λάδι το άρωμα και τα αφαιρούμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σουπιές και το μελάνι τους και τις τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε διαρκώς. Προσθέτουμε το κρασί και 2 κούπες νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και τις ντομάτες. Όταν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.

Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε.

Περιχύνουμε το ριζότο και σερβίρουμε. 

Ντολμαδάκια γιαναλντζί

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 250 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα, τρυφερά ή συντηρημένα σε βάζο.

Για τη γέμιση

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο  για τη γέμιση και 1 φλυτζάνι για το τέλος
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 12 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα στο multi
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • χυμό από 1,5 λεμόνι

Επιπλέον στην κατσαρόλα

  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό ενός λεμονιού και ψιλοκομμένες φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Μέσα σε μικρή κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά βάζω 2 κούπες νερό και αχνίζω τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα ζουμιά τους (η αυθεντική συνταγή άρχιζε με σωτάρισμα σε ελαιόλαδο αλλά εγώ το άλλαξα για να γίνουν πιο ελαφριά).

Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματίζω για 5’ σε βραστό νερό. Αν είναι από βάζο προσέχω να είναι πολύ τρυφερά.

Όταν γίνουν τα κρεμμύδια ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης σε μεγάλο μπολ και γεμίζω τα αμπελόφυλλα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση για κάθε αμπελόφυλλο).

Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνω 2 στρώσεις αμπελόφυλλα και μετά αρχίζω να τοποθετώ τους ντολμάδες. Βάζω όχι περισσότερο από 2,5 στρώσεις στην κατσαρόλα. Τα ραντίζω με το 2ο φλιτζάνι λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και τοποθετώ ανάμεσα τους φέτες λεμονιού. Σκεπάζω με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο που να τα καλύπτει. Προσθέτω μισό φλιτζάνι νερού χλιαρό.

Βάζω αρχικά σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά (στο 1, σε κλίμακα 1-3) και τα αφήνω να ψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους (περίπου 1 ώρα).

Ελέγχω μήπως χρειαστούν λίγο νερό ακόμα. Σβήνω τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Πριν σερβιριστούν πρέπει να έχουν μείνει 1-2 μέρες. Τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου. 

Πεντανόστιμο ριζότο με γαρίδες

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 1/2 κιλό γαρίδες
  • 2 κούπες ρύζι (αρμπόριο)
  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4 κουταλιές σούπας ντομάτα (κονκασέ ή χυμό)
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο μπούκοβο, λίγους κόκκους μπαχάρι, ένα φύλλο δάφνης
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Το ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίζει.

Προσθέτουμε  το σκόρδο, το πιπέρι, το φύλλο δάφνης, το μπούκουβο και τους κόκκους από το μπαχάρι και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες και ανακατεύουμε  για ένα λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε και το ρύζι  στη κατσαρόλα να λαδωθούν καλά και να απορροφήσουν τα αρώματα.

Τέλος προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα πυρέξ (γάστρα, ταψί ότι έχετε) και προσθέτουμε 5 κούπες βραστό νερό και πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφήνοντας τουλάχιστον σε μερικές το κεφάλι και την ουρά για να διακοσμήσουμε το πιάτο μας. Μετά από δέκα λεπτά, βγάζουμε το πυρέξ και προσθέτουμε τις γαρίδες.

Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη να ρουφήξει τα υγρά του και γίνει το κριθαράκι και οι γαρίδες.

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα