Site icon NewsIT
08:00 | 12.01.25

Παραδοσιακός τραχανάς με φέτα

Παραδοσιακός τραχανάς με φέτα
Ηλιάνα Σκιαδά

Βούτυρο και μπούκοβο αναβαθμίζουν τη γεύση

Αν έχετε καλό χωριάτικο τραχανά, τότε αυτή η κλασική συνταγή, θα ξυπνήσει όλες τις γευστικές μνήμες της παιδικής σας ηλικίας.

Το είδος, ο τρόπος παρασκευής και στεγνώματος και το μέγεθος του τραχανά, θα επηρεάσουν το χρόνο βρασμού του, επομένως θα πρέπει να είμαστε, την πρώτη φορά που θα το μαγειρέψουμε, πάνω από την κατσαρόλα.

Ωστόσο η αναλογία τραχανά και υγρού είναι μετρημένη. Μπορείτε δε, να αναμείξετε ζεστό νερό με γάλα, κατά προτίμηση κατσικίσιο, αν αντέχετε τις έντονες μυρωδιές και να βράσετε σε αυτό το μείγμα τον τραχανά.

Το αιγοπρόβειο βούτυρο, είναι το ιδανικό τελείωμα στη σούπα, που χυλώνει από μόνη της και η φέτα, σε κυβάκια που λιώνουν, είναι το τέλειο σερβίρισμα.

Τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι, ή ρίχνουμε καυτερό μπούκοβο. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε λίγο από την παραδοσιακή εκδοχή, σερβίρουμε με τριμμένη ξερή μυζήθρα, ξερό δυόσμο ή ρίγανη και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Ξινός τραχανάς σούπα

  • Υλικά:

    1 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς ξινός
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κατσικίσιο γάλα
  • 3 φλιτζ. τσαγιού νερό, καυτό
  • 120 γρ. φέτα σε κομμάτια 
  • 50 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (στο βάζο)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή καυτερό μπούκοβο

Εκτέλεση:

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Ρίχνουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας το γάλα και το βραστό νερό.

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τη φέτα, σε κομμάτια.

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version