Η εκδοχή με την πατάτα
Άλλο ένα παραδοσιακό έδεσμα που βρίσκεται ανάμεσα στις κατηγορίες, ορεκτικό ή συνοδευτικό και έχει «παντρευτεί» τον μπακαλιάρο.
Στα Επτάνησα, από όπου κατάγεται η μητέρα μου, φτιάχνουν, σκορδαλιά, πολύ συχνά και όχι μόνο στις Εθνικές επετείους.
Συνοδεύει, τα βραστά ψάρια και τα πατζάρια, αλλά και σκέτα βραστά χόρτα και η τοπική της ονομασία είναι «αλιάδα».
Παραδοσιακά, καθάριζαν τα άπειρα σκόρδα, τουλάχιστον, ένα ολόκληρο κεφάλι και τα χτυπούσαν στο γουδί, με ξύδι και αλάτι, μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε αυτό έριχναν, ύστερα τις βραστές πατάτες και μπόλικο λεμόνι για να πετύχουν την επιθυμητή σύσταση.
Μια πιο σύγχρονη και πιο «κοσμική» εκδοχή θα φτιάξουμε σήμερα, με λιγότερο σκόρδο και στο μπλέντερ.
Σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά:
- 6-7 πατάτες
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- χυμός από ένα λεμόνι
- 3 κ.σ. ξίδι
- 1 1/2 φλ. ελαιόλαδο και ηλιέλαιο, ανάμεικτο
- αλάτι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια.
Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε το σκόρδο με το αλάτι, το λεμόνι και το ξίδι.
Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο μπλέντερ, όσο ακόμα είναι καυτές. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι σύντομη, γιατί οι μεταλλικές λάμες, θα αλέσουν μεν τις πατάτες, αλλά θα δώσουν μια τσιχλωτή υφή, αν χτυπηθεί πολύ, το άμυλο.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε, σταδιακά, το ανάμεικτο λάδι.
Αφήνουμε να κρυώσει η σκορδαλιά και σερβίρουμε.
Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές μπολ.