Site icon NewsIT
08:00 | 31.01.25

Σουπιές φρικασέ με λεμονάτη, αρωματική σάλτσα

Σουπιές φρικασέ με λεμονάτη, αρωματική σάλτσα
Ηλιάνα Σκιαδά

Ανώτερο διατροφικά από το κλασικό φρικασέ με κρέας

Σουπιά: προικισμένη, ταλαντούχα ξαδέλφη του καλαμαριού, το οποίο, είχε καλύτερο μάνατζερ και έκανε σπουδαία καριέρα, σημειώνοντας τεράστιο σουξέ στο τηγάνι.

Εμείς θα πάμε κόντρα το ρεύμα. Θα παίξουμε με το ταπεινό outsider, από τα κεφαλόποδα, όπως είναι η κατηγορία τους, που είναι η σουπιά, αφού την καθαρίσουμε από την ταμπέλα, της δύσκολης και «ακατάστατης» στην προετοιμασία.

Σε αυτό θα μας βοηθήσει ο ιχθυοπώλης μας, που θα μας την καθαρίσει. Ύστερα, η γνώση ότι η σουπιά, έχει ίσως πιο υψηλή διατροφική αξία και βιταμίνες από το μοσχάρι, θα μας πείσει να τη βάλουμε στην εβδομαδιαία διατροφή μας με πολλούς τρόπους.

Μπορεί να γίνει λεμονάτη ή κοκκινιστή, με πατάτες, ρύζι, αρακά, κολοκύθια, μελιτζάνες ή χόρτα, γιουβέτσι, ριζότο, ή ψητές στη σχάρα, με λαχταριστό αποτέλεσμα και δίνοντας ένα καλό «μπουστάρισμα» στο οργανισμό μας, με πρωτεΐνες και σημαντικές βιταμίνες, όπως η Β12.

Αυτή τη φορά, θα φτιάξουμε σουπιές φρικασέ με λεμονάτη, αρωματική σαλτσούλα.

Σουπιές φρικασέ

Υλικά:

  • 1,5 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε τετράγωνα κομμάτια 3×3 εκ.
  • 2 μεγάλα μαρούλια, χοντροκομμένα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 200 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.

Ρίχνουμε τις σουπιές, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

«Σβήνουμε» με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε περίπου 100 ml νερό και αλατοπίπερο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.

Προσθέτουμε τα μαρούλια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version