Αυτές οι «μπαμπάτσικες» κροκέτες συνοδεύουν τέλεια, όλα τα ψητά φούρνου και επιζητούν λίγη από τη σάλτσα του ταψιού, για να ρουφήξουν νοστιμιά και να δώσουν την τέλεια μπουκιά.
Την Κυριακή το μεσημέρι, αυτές οι πατατοκροκέτες, σερβίρονται στις pub της Ιρλανδίας, με κάθε πιάτο που έχει φέτες ψητό μοσχάρι ή αρνί και πλούσια σάλτσα gravy.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν, λοιπόν, σας περισσέψει πουρές μέσα στην εβδομάδα, κρατήστε τον στο ψυγείο, εξάλλου, είπαμε, προσπαθούμε να αξιοποιούμε το φαγητό μας και να μην πετάμε.
Αρκούν 2 φλυτζάνια πουρέ, και ελάχιστα, ακόμη, υλικά, για να έχουμε αυτές τις αφράτες πατατοκροκέτες.
Ποσοτικά, βγαίνουν 4 μεγάλες ή 8 μικρές κροκέτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ιρλανδέζικες κροκέτες πατάτας
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια (500 γρ) πουρέ πατάτας
- 1/3 φλυτζανιού (45 γρ) αλεύρι
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας ανάμεικτα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό-άνηθο)
- 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
- Αλάτι-πιπέρι λευκό
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 2 φλιτζάνια πουρέ πατάτας, 1/3 φλιτζάνι αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας γάλα και 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατοπιπερώνουμε.
Μοιράζουμε σε 4 μπάλες, σε αλευρωμένη επιφάνεια και ισιώνουμε το καθένα, σε ένα «μπιφτέκι» 7-8 εκατοστών.
Λιώνουμε 1 1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Τοποθετούμε τις κροκέτες στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, 4 με 5 λεπτά ανά πλευρά.