Συνταγές

Συνταγή για χταποδομεζέδες και μελιζανοσαλάτα ενόψει Καθαράς Δευτέρας

Γράφει η θεία Κούλα (μέρος 2ο)

Παραδοσιακά και από… αρχαιοτάτων χρόνων (η θεία ξέρει) η Καθαρά Δευτέρα και το τραπέζι της “σηκώνουν” τους μεζέδες. Τους απαιτούν για την ακρίβεια. 

Το “τραβάει” η μέρα βλέπετε. Και το ουζάκι (ή το τσιπουράκι ή η τσικουδιά). Τα μεγάλα τραπέζια με τους φίλους, με όλους εκείνους που μαζεύονται γιατί έχουν πάψει να πετάνε χαρταετό και η Καθαρά Δευτέρα τους έχει νόημα όταν το μενού περιλαμβάνει ωραίους, καλομαγειρεμένους, νόστιμους μεζέδες. Και σαλάτες και… αλοιφές. 

Ξεσκονίζοντας τα… αρχεία της ενόψει της Σαρακοστής, η θεία Κούλα αποφάσισε να μοιραστεί συνταγές για κάποια πιάτα που θεωρούνται must για την Καθαρά Δευτέρα. Μεζές από χταποδάκι, μελιτζανοσαλάτα και βέβαια ταραμοσαλάτα. 

Φτιάξτε ό,τι θέλετε αρκεί να το απολαύσετε. 

Όχι μόνο όταν φτάσει η… άγια ώρα να το δοκιμάσετε αλλά και όταν μαγειρεύετε!

Χταποδομεζές

Υλικά (συνταγή για 4-5 άτομα)

  • 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό με 1.200 γραμμ.)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
  • 3 κουταλιές σούπας λευκό κρασί
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το χταπόδι ψητό στο αλουμινόχαρτο, καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι και το βάζουμε ολόκληρο μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το  κρασί, το δαφνόφυλλο, τα σκόρδα και τη ρίγανη κι ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Απλώνουμε σταυρωτά στον πάγκο δύο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε το χταπόδι στη μέση και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο σε πακέτο – όχι σφιχτό γιατί φουσκώνει με το ψήσιμο.

Ψήνουμε το χταπόδι για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς C και το σερβίρουμε.

Tips:

  • Δεν αλατίζουμε ποτέ το χταπόδι
  • To ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια έως χαμηλή θερμοκρασία γιατί το σιγανό μαγείρεμα μελώνει το χταπόδι.

Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά (για 4-5 άτομα)

  • 1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 – 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι μαζί με τη δάφνη και το μπαχάρι και το αφήνουμε να βράσει στους χυμούς του για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, μαζί με το ζουμάκι του, το ελαιόλαδο, το καρότο και το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι αν εξατμιστεί το ξύδι. Σερβίρουμε με τη σάλτσα του.

Grilled octopus on plate drizzled with olive oil

Ταραμοσαλάτα με πατάτα και λευκό ταραμά

Υλικά (συνταγή για 5-7 άτομα)

  • 4 μέτριες βρασμένες πατάτες
  • 2 κ.σ. γεμάτες λευκός ταραμάς
  • 1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 1+1/2 φλ. ελαιόλαδο απαλό
  • 2 αραβικές πίτες κομμένες σε τρίγωνα κομμάτια

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα και τις βράζουμε.

Όταν είναι έτοιμες τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε.

Τις πολτοποιούμε στο μίξερ και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά τον ταραμά, το κρεμμύδι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο.

Δοκιμάζουμε κάθε τόσο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε τη γεύση που θέλουμε.

Σερβίρουμε την ταραμοσαλάτα με τριγωνικές αραβικές πίτες.

Taramosalata Greek spread Paste (pate) made of ground fish, shrimps, and caviar, served with lemon. Fish Egg Paste Tarama (white and rose), popular Israeli snack.

Μελιτζανοσαλάτα

Υλικά (για 6-7 άτομα)

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 120ml ελαιόλαδο
  • 30ml ξύδι λευκό
  • 1 /2 ματσάκι μαϊντανό  

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στα κάρβουνα, σε ένα γκαζάκι ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαυρίσει πολύ καλά η φλούδα τους. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάσουμε σε ένα τρυπητό σκεύος τη σάρκα. τους. Αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίσουν για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι και τη σάρκα από τις μελιτζάνες αφού πρώτα την πολτοποιήσουμε καλά με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε από πάνω το μισό ματσάκι μαϊντανού που το έχουμε ψιλοκόψει. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι.

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα