Συνταγές

Τσαλακωτή τυρόπιτα κρούστας σαν σουφλέ

Τρώγεται ζεστή και αφράτη

Οι τυρόπιτες είναι μεγάλο κεφάλαιο στην Ελληνική κουζίνα. Αγαπάμε να τις φτιάχνουμε με κάθε ευκαιρία, σε γιορτές και καθημερινές.

Η συγκεκριμένη εύκολη, τυρόπιτα, γίνεται με φύλλο κρούστας και ό,τι τυριά έχουμε στο σπίτι, σε περίσσευμα, ιδανικά φέτα και ανθότυρο, αλλά και κίτρινα τριμμένα τυριά.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με μείγμα ηλιέλαιου και ελαιόλαδου, για να την έχει πολύ βαριά γεύση.

Μην σας απασχολήσει αν τα φύλλα κρούστας ξεραθούν λίγο όσο στήνουμε την πίτα, γιατί θα ποτίσει με το μείγμα αυγών, γάλακτος και σόδας και θα μαλακώσουν ούτως ή άλλως.

Μπορούμε να την φτιάξουμε νωρίτερα και να την ψήσουμε 45΄ πριν την ώρα που θα σερβίρουμε, για να είναι ζεστή και να διατηρήσει το φουσκωτό της σχήμα.

Σουφλεδοτυρόπιτα

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 500 γρ. τρίμμα φέτας με ανθότυρο 
  • ένα φλυτζάνι του καφέ γάλα
  • 2 αυγά
  • πιπέρι και λίγο αλάτι (εξαρτάται από το πόσο αλμυρό είναι το τυρί)
  • Ένα κουτάκι σόδα (αναψυκτικό)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί ή πυρέξ.

Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας, ραντίζουμε κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα και αν βάλουμε ανθότυρο.

Τσαλακώνουμε, στη συνέχεια κάθε ένα φύλλο σαν ακορντεόν και το τοποθετούμε στο ταψί.

Συνεχίζουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα, το βούτυρο και το τυρί. Αν μας περισσέψει τυρί, ή λιωμένο βούτυρο, το ρίχνουμε πάνω από τα τσαλακωτά φύλλα.

Χτυπάμε, σε μπολ, τα αυγά, με το γάλα και το αλατοπίπερο και ρίχνουμε τη σόδα

Περιχύνουμε τα φύλλα με το μείγμα, χαράζουμε ελαφρά και περιμένουμε 15′ τουλάχιστον, για να τραβήξει, πριν την βάλουμε στον φούρνο.

Αν πρόκειται να την ψήσουμε αρκετή ώρα αργότερα, βάζουμε την πίτα στο ψυγείο.

Σερβίρουμε την πίτα ζεστή, όπως θα βγει φουσκωτή από τον φούρνο.

 

 

Συνταγές
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Συνταγές: Περισσότερα άρθρα