Πάνω από αυτό το πιάτο «μαλώνουν» τα Βενετσιάνικα και τα Μεσογειακά «στοιχειά» της κουζίνας.
Διαφωνούν για το ποιο έδωσε τις περισσότερες επιρροές σε αυτό το υπέροχο φαγητό που είναι άριστο δείγμα νοστιμιάς, μέσα από απλά υλικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Bianco, που σημαίνει λευκό, είναι παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο, με ψάρι και πατάτες σε λευκή, λεμονάτη σάλτσα.
Στην Κέρκυρα, οι νοικοκυρές, προτιμούν τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, αλλά στα καλά εστιατόρια, το μαγειρεύουν με ρολό φιλέτο μπακαλιάρου ή ολόκληρα πετρόψαρα.
Εάν θέλετε να βάλετε φρέσκο ψάρι, προτιμήστε κέφαλο, καπόνι, στήρα, ροφό, ή σφυρίδα, περίπου 1,5 κιλό, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κερκυραϊκό Bianco
Υλικά:
- 6 κομμάτια ρολό μπακαλιάρο (αποψυγμένο)
- 10 πατάτες
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 200 ml ελαιόλαδο (ήπιο)
- 2 λεμόνια
- νιφάδες αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, προαιρετικά, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά, στρογγυλά κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα πολτοποιούμε.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα (σοτέζα) τοποθετούμε τις πατάτες και το σκόρδο.
Πάνω τους τοποθετούμε τα φιλέτα του ψαριού και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τις νιφάδες αλατιού και το πιπέρι και προσθέτουμε κρύο νερό να καλυφθούν τα υλικά και να βράσει το φαγητό.
Αφήνουμε να πάρει μια βράσει σε δυνατή φωτιά και κατόπιν σιγοβράζουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα, πριν την βγάλουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι ακόμη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ωμό ελαιόλαδο.