Κάποτε έλεγαν ότι ένας από τους λόγους της αναζήτησης και διατήρησης των αποικιών ήταν για την εμπορική εκμετάλλευση των μπαχαρικών, που δεν υπήρχαν στην Ευρώπη.
Πάντως, αν υπάρχει ένα πιάτο που να διαφαίνεται η αξία και τρόπος που τα μπαχαρικά μεταμορφώνουν ένα απλό ρύζι με κοτόπουλο, είναι αυτό που θα σας δώσω σήμερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ανατολίτικο πιλάφι με αρωματικά μπαχαρικά, είναι μια ζεστή, θεραπευτική, αγκαλιά.
Είναι ένα πλήρες πιάτο, για ένα ρομαντικό δείπνο, για τον μπουφέ, για ένα κυριακάτικο γεύμα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους ξηρούς καρπούς ή να κρατήσετε όποιους, από τους προτεινόμενους, προτιμάτε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρωματικό πιλάφι με κοτόπουλο και μπαχαρικά
Υλικά:
- 3 στήθη κοτόπουλου (κομμένα σε κομμάτια περίπου 2 εκ.)
Για τη μαρινάδα του κοτόπουλου:
- 200 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
Για το πιλάφι:
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού «κλωστές» σαφράν
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 15 γραμμάρια βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
- 500 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι
- 4 λοβοί κάρδαμου
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- 50 γραμμάρια κάσιους
- 50 γραμμάρια αμύγδαλα φιλέ
- 25 γραμμάρια κουκουνάρια
- 4 κουταλιές της σούπας φιστίκια(αράπικα ή Αιγίνης) ψίχα
- 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση:
Μαρινάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο γιαούρτι, το λεμόνι και την κανέλα για περίπου μία ώρα.
Μουλιάζουμε τις κλωστές σαφράν στον ζωμό κοτόπουλου.
Σε μέτρια φωτιά, σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας το να γυαλίσει.
Ρίχνουμε το σαφράν και τον ζωμό κοτόπουλου, τους λοβούς κάρδαμου, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε να πάρει βράση.
Στη συνέχεια βάζουμε ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι, τα υγρά και να ψηθεί.
Ενώ μαγειρεύεται το ρύζι, τινάζουμε την περίσσεια μαρινάδας γιαουρτιού από το κοτόπουλο, χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα.
Στη συνέχεια τηγανίζουμε το κρέας σε ένα ζεστό τηγάνι με την υπόλοιπη κουταλιά λάδι και το κάνουμε σε παρτίδες ώστε το κοτόπουλο να πάρει χρώμα και να μαγειρευτεί.
Όταν ψηθεί το ρύζι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, χωρίς να ανακατεύουμε.
Φρυγανίζουμε όλους τους ξηρούς καρπούς εκτός από τα φιστίκια, ανακινώντας τους απλά σε ένα τηγάνι χωρίς λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και να δώσουν το άρωμά τους και μετά τους προσθέτουμε στο πιλάφι μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και σερβίρουμε.