Το αχλάδι, κατέχει βασιλική θέση στην οικογένεια των φρούτων. Έχει εμπνεύσει ζωγράφους και καλλιτέχνες, αλλά δίνει έμπνευση και στην κουζίνα.
Το αγαπάμε για το άρωμα, την υφή του και την ιδιότητά του να δίνει αριστοκρατικότητα σε όποιο πιάτο προστεθεί, γλυκό ή αλμυρό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ποσαρισμένα αχλάδια, είναι ένα πολύ φινετσάτο επιδόρπιο, που στέκεται μόνο του ή σερβίρεται με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Ολοκληρώνει, δε, τέλεια, γεύματα με ψάρι ή ψαρικά.
Μπορούμε να επιλέξουμε όποιο είδος αχλαδιών προτιμάμε ή θα βρούμε πιο εύκολα στην αγορά.
Tip: Επειδή θέλουμε να κρατήσουμε το κοτσάνι, τόσο για ομορφιά όσο και για πρακτικότητα, γιατί κρατάμε από εκεί, κόβουμε και τρώμε, προσέχουμε πάρα πολύ την αφαίρεση του πυρήνα με τα κουκούτσια, δουλειά, για την οποία χρειαζόμαστε ειδικό εργαλείο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αχλάδια ποσέ σε γλυκό κρασί
Υλικά:
- 1 (750 ml) μπουκάλι γλυκό κρασί (τ. Σάμος)
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας
- 6 ολόκληρα γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1 στικ βανίλιας ανοιγμένο στη μέση ή 2 βανιλίνες
- φλούδα από 1 πορτοκάλι, κομμένη λεπτά μπαστουνάκια (χωρίς το άσπρο μέρος)
- φλούδα από 1 λεμόνι, κομμένη λεπτά μπαστουνάκια (χωρίς το άσπρο μέρος)
- 10 ολόκληρα αχλάδια μέτρια και σφιχτά (όποια ποικιλία προτιμάτε)
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε το κρασί, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια και τις φέτες από το φλούδι του πορτοκαλιού και του λεμονιού, σε μία μεγάλη, ρηχή κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια, κρατώντας τα κοτσάνια ανέπαφα και αφαιρούμε τους σπόρους, από το κάτω μέρος με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτή για μήλα).
Βάζουμε τα μισά αχλάδια, πλαγιαστά, στο υγρό και ποσάρουμε, σιγοβράζουμε, δηλαδή, για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας προσεκτικά, μια φορά, τα αχλάδια με ένα κουτάλι, στο άλλο πλάι.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα.
Βάζουμε τα υπόλοιπα αχλάδια στο ίδιο υγρό, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Ενώνουμε τις δύο παρτίδες αχλαδιών, κρατώντας και τις φλούδες των εσπεριδοειδών και αφήνουμε να κρυώσουν, αφού αφαιρέσουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη βανίλια.