Οι σούπες περνούν ένδοξες μέρες, τελευταία και στη μορφή των συμπυκνωμένων ζωμών αλλά και στην πλούσια μορφή των βελουτέ.
Η κολοκυθόσουπα, είναι στην κορυφή των προτιμήσεων, ειδικά τον χειμώνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί να γίνει και σε νηστίσιμη εκδοχή, αλλάζοντας την κρέμα με φυτική και επιλέγοντας, για το σερβίρισμα, μόνο ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά και φρυγανισμένο ψωμί.
Τα αρωματικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κολοκυθόσουπα, είναι το κάρι, ο ξερός κόλιανδρος, η πάπρικα ή το κύμινο, αλλά μου αρέσει πολύ το φινετσάτο αποτέλεσμα με τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Λίγο σκορδόψωμο για το σερβίρισμα και έχουμε ένα πιάτο, που ζεσταίνει το «μέσα μας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Βελουτέ κολοκυθόσουπα
Υλικά:
- 1 κιλό κολοκύθα (καθαρό βάρος), κομμένη σε κύβους
- 1 πράσο χοντροκομμένο
- 200 γρ. ντοματίνια
- 1 πατάτα
- 1 ολόκληρο σκόρδο
- 1 αστροειδή γλυκάνισο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 250 ml ζωμό λαχανικών
- 120 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- γιαούρτι στραγγιστό
- τραγανό μπέικον, ψιλοκομμένο
- σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι, την καθαρισμένη κολοκύθα, τα ντοματίνια, το σκόρδο κομμένο στη μέση, το πράσο και την πατάτα.
Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
Μεταφέρουμε τα ψημένα λαχανικά στο μπλέντερ, πιέζουμε τα σκόρδα για να βγάλουμε όση από την κρέμα τους επιθυμούμε, (πετάμε τα φλούδια) ανάλογα με το πόσο δυνατό άρωμα σκόρδου θέλουμε στην σούπα μας, από 2 σκελίδες, μέχρι όλες.
Προσθέτουμε τον ζωμό και πολτοποιούμε να γίνει κρέμα.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τον αστεροειδή γλυκάνισο και αφήνουμε την σούπα να πάρει βράση.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι, στο κέντρο, τραγανό μπέικον και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.