Site icon NewsIT
13:38 | 05.03.25

Συνταγή για κοτόπουλο από την Ταϊβάν αφιερωμένο στον Σωτήρη Κοντιζά

Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης, Λεωνίδας Κουτσόπουλος

Σωτήρης Κοντιζάς, Πάνος Ιωαννίδης, Λεωνίδας Κουτσόπουλος

Ηλιάνα Σκιαδά

Αφιέρωμα στις Ασιατικές γεύσεις - Εβδομάδα Κοντιζά

Η εβδομάδα που διανύουμε, στο Masterchef, είναι εβδομάδα «Σωτήρη Κοντιζά», καθώς θα περιλαμβάνει τα αγαπημένα του: σούπες, με τις οποίες έγινε η αρχή, σαλάτες και σάντουιτς, όπως έχει δηλώσει. Σίγουρα περιμένουμε να δούμε και ασιατικές γεύσεις, υλικά και τεχνικές.

Ευκαιρία, σκέφτηκα, για μία περιήγηση στις κουζίνες της Ασίας και για γευστικές «στάσεις» σε συνταγές που δεν είναι και τόσο γνωστές.

Διάλεξα μια συνταγή από την Ταϊβάν, δηλαδή ούτε Κινέζικη, ούτε Γιαπωνέζικη, αλλά στη μέση των δύο, τουλάχιστον στον χάρτη, για να τιμήσω τον Ελληνο-Ιάπωνα ή Κινέζο, κριτή του αγαπημένου μαγειρικού ριάλιτι, κατά τον φίλο και συνεργάτη του, Λεωνίδα Κουτσόπουλο.

Το Ταϊβανέζικο κοτόπουλο, με σκόρδο και βασιλικό, είναι κορυφαία πρόταση των συντακτών Ασιατικής κουζίνας των New York Times, γιατί εύκολο και τρελά νόστιμο και σερβίρεται πάνω από λευκό ρύζι ατμού.

Το γνήσιο όνομά του είναι San Bei Ji, αλλά στην Αμερική, είναι πλέον γνωστό και αγαπητό, ως κοτόπουλο με 3 κούπες, γιατί η παραδοσιακή συνταγή για τη σάλτσα του, απαιτεί μία κούπα, σησαμέλαιο, μία κούπα, κρασί ρυζιού και μία κούπα σάλτσα σόγιας. Εμείς τροποποιήσαμε λίγο τις ποσότητες, πρώτον γιατί κανείς δεν φτιάχνει αυτή τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο και δεύτερον γιατί θέλουμε σάλτσα για δοσολογία κοτόπουλου, για 4 άτομα και όχι για ένα λόχο.

Κοτόπουλο από την Ταϊβάν με σκόρδο και βασιλικό

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ 5-7 εκατοστών, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε 12 δίσκους
  • 12 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 4 ολόκληρα φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια 2 εκατοστών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες μπούκοβο
  • 1 κιλό φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε κομμάτια μπουκιές
  • 1 κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι κρασί από ρύζι
  • 1/4 φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε ένα γουόκ σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο.

Όταν το λάδι «λαμπυρίσει», προσθέτουμε το τζίντζερ, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπούκοβο και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν, περίπου 2 λεπτά.

«Ξύνουμε» τα πλαϊνά του γουόκ, προσθέτοντας το υπόλοιπο λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε, μέχρι να ροδίσει στις άκρες, περίπου 5 με 7 λεπτά.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά το κρασί ρυζιού και τη σάλτσα σόγιας και αφήνουμε να πάρουν βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα και να αρχίσει να πήζει, περίπου 15 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Σερβίρουμε με λευκό ρύζι.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version