Tasteit

Συνταγή για κρεατόπιτα με το αρνί που περίσσεψε

Με φύλλο βέργας

Θες επειδή βγαίνει στο τραπέζι, θριαμβευτικά, στο τέλος, θες επειδή έχουμε φάει λουκάνικα, πίτες, κόκκινα αυγά, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, πετσούλες και άλλα ελαφριά, πριν. Το αρνάκι, το σουβλιστό, πάντα περισσεύει.

Κάθε χρόνο θυμάμαι τη γιαγιά ή τη μαμά – και εδώ σταματάει η διαδοχή, να ξεκοκκαλίζουν και να ξεψαχνίζουν τα κομμάτια ψημένου αρνιού, «για να μην πάει χαμένο».

Την επομένη, γινόταν γιουβέτσι με κριθαράκι ή χωριάτικη κρεατόπιτα, που ήταν το αγαπημένο μου, γιατί μπορούσαμε να το πάρουμε στο χέρι και να συνεχίζουμε το παιχνίδι.

Αν λοιπόν έχεις το ψαχνό του ψημένου κρέατος, έτοιμο, τότε η γέμιση θέλει 10 λεπτά να γίνει.

Tip: Φροντίστε η γέμιση να μην έχει υγρά και να έχει κρυώσει εντελώς, πριν στήσουμε την πίτα μας.

Κρεατόπιτα με αρνί που περίσσεψε

Υλικά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για τα φύλλα
  • 400 γρ. ψημένο αρνί (ψαχνό)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλ. λευκό κρασί
  • 250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. γιαούρτι 
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 πακέτο χοντρό φύλλο βέργας

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψημένο αρνί και τον άνηθο και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πιει η γέμιση, το υγρό.

Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και το γιαούρτι και αλατοπιπερώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το πακέτο με το φύλλο, λαδώνουμε το ταψί.

Στρώνουμε 2 φύλλα κάτω, λαδώνοντας κάθε ένα και στρώνουμε τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με ένα ακόμη φύλλο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τελειώνουμε με το 4ο φύλλο βέργας, τυλίγοντας το φύλλο που περισσεύει σε κόθρο.

Λαδώνουμε την επιφάνεια και την ραντίζουμε με λίγο νερό.

Χαράσσουμε σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε στα κάτω φύλλα.

Ψήνουμε για 50 λεπτά και αν, βγάζοντας το ταψί και κουνώντας το, η πίτα ξεκολλάει, τότε είναι έτοιμη, να βγει από τον φούρνο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα