Site icon NewsIT
12:00 | 28.04.25

Συνταγή για μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Ηλιάνα Σκιαδά

Με τυρένια κρούστα

Οι μελιτζάνες είναι θεϊκό υλικό, κατά τη γνώμη μου και για αυτό τις μαγειρεύω με πολλούς τρόπους.

Αλλά η μελιτζανόπιτα είναι από τους αγαπημένους μου και αρέσει πάρα πολύ, όταν τη φτιάχνω.

Αυτή η συγκεκριμένη δεν έχει φύλλο, γίνεται δηλαδή σαν κουρκουτόπιτα, με διάφορα τυριά.

Η πίτα αυτή έχει δύο κόλπα: οι μελιτζάνες θέλουν ξεπίκρισμα σε αλατόνερο για ένα τέταρτο.

Και η γέμιση της πίτας, πρέπει να πιει όλα τα υγρά της και να είναι εντελώς στεγνή πριν μπει στο ταψί.

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

Υλικά:

Για το κουρκούτι:

  • 2 αυγά
  • 200 ml γάλα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • μια πρέζα ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 180 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
  • 200 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή κασέρι
  • Για τη γέμιση μελιτζάνας:

    3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
  • 200 γρ. φέτα

Για το ταψί:

  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και ύστερα σε κυβάκια. Τις βάζουμε σε λεκανάκι για 15 λεπτά, πασπαλίζοντας μια κουταλιά του γλυκού αλάτι και σκεπάζοντας τις, με βραστό νερό.

Τις καλύπτουμε με ένα πιάτο, για να μείνουν κάτω από το νερό και να μην επιπλέουν.

Φτιάχνουμε το κουρκούτι: ανακατεύουμε όλα τα υλικά, μέχρι να έχουμε έναν χυλό.

Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις στύβουμε να φύγουν τα υγρά.

Σοτάρουμε σε φαρδύ τηγάνι στο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, που έχουμε πιέσει να φύγει όλο το νερό και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και οι πιπεριές.

Προσέχουμε η γέμιση να είναι εντελώς στεγνή, να έχει πιει όλα τα υγρά της, δηλαδή.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30-32 εκατοστά και πασπαλίζουμε σιμιγδάλι όλη την επιφάνεια.

Ρίχνουμε πρώτα την μισή ποσότητα από το κουρκούτι και ύστερα κουταλιά- κουταλιά, προσεκτικά, σε όλη την επιφάνεια, τη γέμιση με τις μελιτζάνες.

Τρίβουμε πάνω από τη γέμιση, τη φέτα.

Και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κουρκούτι, ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Αφήνουμε να κρυώσει και ύστερα κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version