Όταν μπαίνω στην κουζίνα και δεν έχω αποφασίσει προς τα που θέλω να πάω τη μαγειρική μου, ανοίγω το ντουλάπι με τα μπαχαρικά, μυρίζω κάποια από αυτά και μου έρχονται ιδέες.
Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε αυτός ο μεσογειακός σολομός. Μια μυρωδιά από τους γλυκούς, σπόρους μάραθου σε στέλνει κατευθείαν στην εξοχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ο μαραθόσπορος συνδυάζεται με σκόρδο και ξύσμα λεμονιού, δίνει αμέσως γεύση στα φιλέτα ψαριού. Αυτά τα συστατικά είναι κοινά, στην ιταλική και την ελληνική κουζίνα και δίνουν πάντα, νόστιμο και αρωματικό αποτέλεσμα.
Σε αυτή τη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο, είτε κατεψυγμένο σολομό. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο σολομό, αποψύξτε τον, στο ψυγείο, για μια νύχτα, πριν τον μαγειρέψετε.
Αν δεν έχετε σπόρους μάραθου, μπορείτε να τους αντικαταστήσετε με αποξηραμένη ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρωματικός μεσογειακός σολομός
Υλικά:
- 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους μάραθου
- 2 σκελίδες σκόρδο , τριμμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 μικρό λεμόνι, ξύσμα και χυμό, χωρισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 4 φιλέτα σολομού με δέρμα ή χωρίς
- αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθετούμε μια σχάρα στη μέση του φούρνου.
Θρυμματίζουμε τους σπόρους μάραθου, ελαφρά με ένα γουδί και γουδοχέρι ή τοποθετώντας σε ένα ξύλο κοπής και χρησιμοποιώντας την επίπεδη πλευρά ενός μαχαιριού.
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το σκόρδο, τους θρυμματισμένους σπόρους μάραθου, το ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι να ενωθούν.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσουν ομοιόμορφα τα φιλέτα σολομού με λίγη απόσταση μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε τον σολομό παντού, τον βάζουμε στο ταψί και τον γυρίζουμε απαλά να λαδωθεί από όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε το δέρμα του σολομού προς τα κάτω και τοποθετούμε ομοιόμορφα το μείγμα σκόρδου-μάραθου από πάνω, πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλά για να κολλήσει.
Ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού πάνω από τον σολομό και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.