Η Nicoise, σίγουρα, δεν είναι απλώς μία σαλάτα.
Έχει απολύτως, ονομασία προέλευσης, τη Νίκαια, της Γαλλίας και είναι από τις πιο χορταστικές που μπορείτε να ετοιμάσετε για εσάς ή για τους δικούς σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ισορροπημένα υλικά, που περιλαμβάνει, την καθιστούν τόσο ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα, όσο και ένα πλήρες κυρίως πιάτο.
Είναι πηγή πρωτεΐνης, καλού υδατάνθρακα και φυτικών ινών και είναι ιδιαίτερα νόστιμη.
Ο τόνος που συμπληρώνει το πιάτο, μπορεί άνετα να είναι από κονσέρβα, ή και φρέσκος αν θέλετε και βρείτε στην αγορά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαλάτα nicoise
Υλικά:
- 500 γρ. baby πατάτες
- 240 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο
- 200 γρ. κατεψυγμένα πράσινα φασόλια στρογγυλά
- 200 γρ. ντοματίνια
- 100 γρ. μαύρες ελιές
- 4 αυγά βρασμένα σφιχτά
- 1 καρδιά μαρουλιού ή ένα μαρούλι baby gem
- αλάτι-πιπέρι
Για το dressing:
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα μπούκοβο
- αλάτι
- χυμό από 1/2 λεμόνι
- 3 αντζούγιες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κ.γ. μουστάρδα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις baby πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμες, τις κόβουμε σε τέταρτα.
Βράζουμε τα αυγά (αφού τα αφήσουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου) για 10 λεπτά, αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
Στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν σε παγωμένο νερό, ξεφλουδίζουμε το κέλυφος και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Βράζουμε τα κατεψυγμένα φασόλια σε ζεστό και αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν σε παγωμένο νερό (για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους).
Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ: πολτοποιούμε το σκόρδο και λιώνουμε με το πιρούνι τις αντσούγιες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Τώρα μπορούμε να στήσουμε το πιάτο: απλώνουμε δύο κουταλιές της σούπας ντρέσινγκ στο πιάτο, στρώνουμε μικρά τραγανά φύλλα μαρουλιού, τοποθετούμε τις πατάτες, τα φασολάκια, τα αυγά, τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση, τις ελιές, κομμένες στα δύο και τα κομμάτια τόνου, τα οποία έχουμε προηγουμένως στραγγίσει από το λάδι.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
Δοκιμάστε να την πάρετε ταπεράκι στο γραφείο και απολαύστε ένα πλήρες γεύμα.