Υγιεινή καθημερινή συνταγή
Η ιδέα προήλθε από την ευρεία χρήση του λάχανου στην Ασιατική κουζίνα, σε stir fry και πιάτα με noodles.
Σκέφτηκα, γιατί να μην φτιάξουμε και μια Δυτική εκδοχή ζυμαρικών με λάχανο, που είναι τώρα στην εποχή του και που καραμελώνει γρήγορα και πανεύκολα στο τηγάνι.
Φυσικά, εσείς μπορείτε να φέρετε τη συνταγή στα μέτρα σας, χρησιμοποιώντας όποιο ζυμαρικό σας αρέσει. Προσωπικά, μου αρέσει με σπαγγέτι και προσπαθώ και το λάχανο να κοπεί σε λεπτές και μακριές λωρίδες για να μπλεχτούν όμορφα τα δύο υλικά.
Αν χρησιμοποιήσετε κόκκινο λάχανο, να είστε προετοιμασμένοι για χρωματική έκπληξη στο τελικό στάδιο.
Τα υλικά, παρακάτω, μας δίνουν 4 γενναίες μερίδες.
Σπαγγέτι με λάχανο και παρμεζάνα
Υλικά:
- 1 μέτριο λάχανο (περίπου 1 κιλό)
- 125 γρ. βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι για το λάχανο και 1 κουταλάκι για τα ζυμαρικά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 120 γρ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, προαιρετικά
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό να βράσει για τα σπαγγέτι.
Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε τον σκληρό πυρήνα και ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λάχανο, αλάτι, μπούκοβο και μαύρο πιπέρι.
Σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι το λάχανο να καραμελώσει βαθιά. Αν αρχίσει να στεγνώνει καθώς ψήνεται, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών.
Εν τω μεταξύ, μόλις το νερό των ζυμαρικών πάρει βράση, αλατίζουμε και ρίχνουμε τα σπαγγέτι. Τα βράζουμε να γίνουν al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Κρατάμε περίπου 1 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και τα σουρώνουμε.
Μεταφέρουμε τα σπαγγέτι στο τηγάνι με το καραμελωμένο λάχανο, προσθέτουμε την παρμεζάνα και περίπου 1/2 φλιτζάνι από το κρατημένο νερό ζυμαρικών.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η παρμεζάνα να γίνει κρέμα και ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο ακόμη νερό από το κρατημένο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με φρέσκο μαϊντανό (αν θέλουμε) και τρίβουμε από πάνω λίγη ακόμη παρμεζάνα.