Ο αστακός Thermidor είναι ένα πλούσιο γαλλικό πιάτο, που περιέχει το κρέας του αστακού, μέσα σε σάλτσα κρασιού ή κονιάκ και σερβίρεται μέσα στο κέλυφος του αστακού.
Σε κάποιες εκδοχές, σκεπάζεται από μία κρούστα τυριού, συνήθως Gruyère και γκρατινάρεται στον φούρνο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή η παραλλαγή είναι βασισμένη στην κλασική συνταγή, αλλά είναι πιο ελαφριά και σίγουρα πιο οικονομική.
Δεν κάνει όμως καμία έκπτωση στη γεύση, που είναι γεμάτη, πολυτελής και βελούδινη.
Μπορείτε να φτιάξετε και ατομικά ταρτάκια κόβοντας το φύλλο ζύμης για τάρτα, ή το φύλλο κουρού με κουπάτ και να το στρώσετε σε ατομικές μικρές ταρτιέρες. Είναι το ιδανικό πρώτο πιάτο για ένα τραπέζι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάρτα με γαρίδες thermidor
Υλικά:
- 1 φύλλο για τάρτα
- 120 γρ γαρίδες αποφλοιωμένες και κομμένες σε μεγάλους κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 30 γρ βούτυρο
- 1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 100 ml ζωμός ψαριού ή λαχανικών
- 2 κρόκοι αυγών
- 1 κ.γ φύλλα εστραγκόν, ψιλοκομμένα
- 120 ml κρέμα γάλακτος πηχτή
- 2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.
Στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, το φύλλο για τάρτα και το τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι για να μην φουσκώσει. Αν έχουμε τα ειδικά «πετραδάκια-βαρύδια» ή απλά φασόλια ή ρεβύθια, τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη και την ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό. Μετά προσθέτουμε τον ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθεί ξανά, στο μισό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, την παρμεζάνα, τη μουστάρδα, το εστραγκόν και το αλατοπίπερο.
Απλώνουμε τις γαρίδες στη βάση της τάρτας και ρίχνουμε τη σάλτσα.
Ψήνουμε στους 200 ºC για 15 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε μαζί με πράσινη σαλάτα.