Με επικάλυψη σοκολάτας
Η σκέψη για το γλυκάκι που σας προτείνω είναι βασισμένη σε δύο δεδομένα: πρώτον οι χουρμάδες είναι πολύ θρεπτικοί και νόστιμοι και δεύτερον, είναι καλό να έχουμε στη διάθεσή μας κάτι γλυκό και σοκολατένιο, που θα μας δώσει ενέργεια, κυρίως τις απογευματινές ώρες.
Αυτή η συνταγή είναι εξαιρετικά ευέλικτη, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους σοκολάτας, επικαλύψεις και γεμίσεις. Εδώ είναι μερικές από τις αγαπημένες μου παραλλαγές:
Αντί για το ταχίνι, δοκιμάστε βούτυρο αμυγδάλου, φυστικοβούτυρο ή βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης, που είναι τρελή μόδα. Αντί για ημίγλυκη σοκολάτα, δοκιμάστε μαύρη, γάλακτος ή λευκή σοκολάτα.
Όσο η σοκολάτα είναι ακόμα υγρή, πασπαλίστε μερικές επικαλύψεις όπως τριμμένη καρύδα, θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού ή το αγαπημένο μου, γιατί δίνει όμορφο χρώμα πάνω στη σοκολάτα, βρώσιμα αποξηραμένα ροδοπέταλα.
Παρακάτω σας προτείνω να πασπαλίσετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού, γιατί δίνει ωραία γευστική αντίθεση.
Σοκολατένιοι χουρμάδες με ταχίνι και θαλασσινό αλάτι
Υλικά:
- 24 χουρμάδες
- 1/4 φλιτζάνι ταχίνι, χτυπημένο καλά
- 1 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένη κουβερτούρα
- νιφάδες αλάτι, προαιρετικά
Εκτέλεση:
Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε και ανοίγουμε κάθε χουρμά στη μέση, χωρίς ωστόσο να διαχωριστεί.
Αφαιρούμε τον πυρήνα από κάθε χουρμά.
Ανακατεύουμε με το κουταλάκι το ταχίνι για να μην χωρίζει το λάδι του.
Γεμίζουμε κάθε χουρμά με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι. Πατάμε απαλά, να κλείσει, σαν όστρακο.
Τοποθετούμε τους γεμιστούς χουρμάδες στο ταψί με τη λαδόκολλα και παγώνουμε μέχρι να σφίξει το ταχίνι, περίπου 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, λιώνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα μέσα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, για 30 δευτερολέπτων,
Ανακατεύουμε ενδιάμεσα, μέχρι να λιώσει πλήρως και να ομογενοποιηθεί. Εναλλακτικά, μπορούμε να λιώσουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, δηλαδή πάνω από κατσαρολάκι με νερό που βράζει.
Βγάζουμε τους χουρμάδες από την κατάψυξη.
Με μικρή λαβίδα ή πιρούνι βουτάμε κάθε χουρμά στη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζοντας να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια.
Αφήνουμε την περίσσεια σοκολάτας να στάξει και μετά επιστρέφουμε τους χουρμάδες στο ταψί, με απόσταση μεταξύ τους, για να μην κολλήσουν
Όσο η σοκολάτα είναι ακόμα υγρή, πασπαλίζουμε τους χουρμάδες λίγες νιφάδες αλατιού.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο μέχρι να δέσει η σοκολάτα, περίπου 30 λεπτά ή το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 15 λεπτά.
Οι σοκολατένιοι χουρμάδες θα μείνουν στο ψυγείο για 1 εβδομάδα κλεισμένοι αεροστεγώς.