Tasteit

Τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν μαρινάρονται σε σόγια, τζίντζερ και σκόρδο

Ο γιαπωνέζικος τρόπος να τα αξιοποιήσουμε

Δύο πράγματα περισσεύουν στο Πάσχα: τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια, που συνήθως μας φέρνουν δώρο οι επισκέπτες και οι νονοί.

Το αρνί, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι, αν μείνουν, τρώγονται όπως είναι και την επόμενη ημέρα, ακόμη και χωρίς να τα ζεστάνουμε.

Τα πασχαλινά αυγά, όμως, που τα τσουγκρίσαμε για το καλό και τώρα στέκουν στην πιατέλα, ραγισμένα, «φωνάζουν» για να αξιοποιηθούν φέτος, λίγο πιο δημιουργικά από τον κλασικό τρόπο, του αλατοπίπερου και του λαδόξιδου.

Η ασιατική μαρινάδα, με σάλτσα σόγιας, ξύδι, τζίντζερ και σκόρδο, δίνει ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στα βραστά αυγά, που μπορούν να γίνουν γρήγορο σνακ, ή κυρίως, με λίγο ρύζι ατμού, ραντισμένα με σησαμέλαιο, πιπέρι καγιέν ή μία σαλάτα με αβοκάντο ή σε σούπα ράμεν.

Για την καλύτερη όψη των αυγών και για να πάρουν το μπεζ – καφέ χρώμα από τη σόγια, είναι καλό να αφαιρέσετε, προσεκτικά με μικρό μαχαιράκι, τυχόν κόκκινα υπολείμματα από τη βαφή, πριν μπουν στη μαρινάδα.

Βραστά αυγά σε γιαπωνέζικη μαρινάδα

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας ξίδι mirin ή λευκό ξίδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 1 κομμάτι, (1 εκατοστού) τζίντζερ, τριμμένο
  • 6 μεγάλα βρασμένα αυγά, κρύα κατευθείαν από το ψυγείο

Εκτέλεση:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το ξίδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή για να σιγοβράσει, περιστρέφοντας την κατσαρόλα μία ή δύο φορές, για 3 έως 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να μειωθεί ελαφρώς η μαρινάδα. Την αφήνουμε να κρυώσει για λίγη ώρα.

Μεταφέρουμε τη μαρινάδα σε ένα δοχείο με καπάκι και αρκετά φαρδύ ώστε να χωράει 6 αυγά, σε μία στρώση, που να καλύπτονται κατά τα ¾ από το υγρό.

Βάζουμε τα αυγά στη μαρινάδα, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες έως και 24 ώρες, γυρίζοντας τα, 3-4 φορές για να μαριναριστούν ομοιόμορφα, σε όλες τις πλευρές.

Τα αυγά θα γίνουν πιο αλμυρά και πιο σκούρα, στη μαρινάδα, οπότε μην τα αφήσετε να καθίσουν περισσότερο από 24 ώρες.

Μην πετάξετε τη μαρινάδα – είναι νόστιμη πάνω από ρύζι ή νουντλς και μένει στο ψυγείο έως και για 4 ημέρες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα