Μωβ παγωτό, μωβ cookies, μωβ brownies και μωβ macaron; Σίγουρα τα έχει πάρει το μάτι σας στο σκρολάρισμα στο Instagram και το Pinterest. Ποιο είναι και τι είναι το βασικό υλικό που τους δίνει αυτό το υπέροχο, μωβ χρώμα;
Τα βιολετί επιδόρπια, είναι τρελή μόδα στον κόσμο των social media. Ήρθε η ώρα να μάθετε ότι η υπέροχη απόχρωση οφείλεται σε ένα εκπληκτικό συστατικό: το ube (προφέρεται ου-μπε). Τι είναι, όμως, ακριβώς, το ube και γιατί έχει γίνει τόσο δημοφιλές;
Το Ube, προέρχεται από τις Φιλιππίνες και είναι μία διαφορετική, μωβ γλυκοπατάτα, με ακόμη πιο γλυκιά και πιο ήπια γεύση από την κλασική πορτοκαλί γλυκοπατάτα. Το Ube έχει γεύση βανίλιας και χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια, στην Φιλιππινέζικη κουζίνα, συχνά, βρασμένο και στη συνέχεια πολτοποιημένο με συμπυκνωμένο γάλα, για να δημιουργήσει μια, ακόμα πιο γλυκιά, απαλή και κρεμώδη γεύση.
Η γεύση του είναι ξεχωριστή από άλλα λαχανικά-ρίζες. Έχει απαλή γλυκιά γεύση, με λεπτές και ξηρές νότες βανίλιας. Το Ube, έχει λιγότερο άμυλο από τους «συγγενείς» του και χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά και όχι τόσο στη μαγειρική, όπως τα συναφή λαχανικά.
Είναι καλό για εμάς το Ube;
Τo Ube, έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με την κοινή γλυκοπατάτα, που σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε «καλούς» υδατάνθρακες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Πρόσφατα διάβασα, ότι έχει εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία προάγουν συνολικά την υγεία.
Αυτό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να «τρελαθείτε» τώρα, για να βρείτε και στην Ελλάδα γλυκίσματα με βάση το ube, αφού και αυτά θα έχουν όπως τα περισσότερα γλυκά, υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λίπους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Συνεπώς, αν το βρείτε, κάποια στιγμή το γλυκό με ube, απολαύστε το υπεύθυνα, όπως κάθε άλλο «αμαρτωλό» επιδόρπιο. Και βέβαια φωτογραφήστε όλες τις γωνίες του! Και ανεβάστε το, είναι σούπερ εντυπωσιακό και γαστρονομική «ψαγμενιά»!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στις ΗΠΑ, έχει μπει στην ποπ κουλτούρα φαγητού, τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιείται σε κέικ, πουτίγκες, φλάν, cheesecake και πολλά άλλα.
Ένα από τα πρώτα εστιατόρια της Νέας Υόρκης που έβαλαν το ube, στον κατάλογο, ήταν το Manila Social Club, το οποίο παρουσίασε τα ube donuts το 2016. Από εκεί, εστιατόρια και αρτοποιεία, σε όλη τη χώρα, άρχισαν να βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να ενσωματώσουν το λαχανικό technicolor, στις λιχουδιές τους, ενώ μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λανσάρουν, από τότε, προϊόντα, με αυτό το βασικό συστατικό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το Ube στη ζαχαροπλαστική
Αν το βρείτε κάποια στιγμή στον μανάβη της γειτονιάς σας, το ube, είναι απίστευτα ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παγωτά, κέικ και μαρμελάδες.
Αφού βραστεί και πολτοποιηθεί μπορεί, να προστεθεί σε τηγανίτες, βάφλες ή ζύμη ψωμιού για μια διασκεδαστική ανατροπή σε παραδοσιακές συνταγές.
Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε τον πουρέ ube σε porridge ή smoothies για ενίσχυση της γεύσης και του χρώματος.