Είναι αλήθεια ότι οι Βρετανοί αγαπούν ιδιαίτερα το ραβέντι, που στα αγγλικά λέγεται rhubarb (ρούμπαρμπ).
Το ακούσαμε και φέτος στο Masterchef και ενώ θεωρείται λαχανικό χρησιμοποιείται σαν φρούτο. Οι παίκτες είχαν αποστολή να το ενσωματώσουν αυτό και άλλα υλικά, όπως το αβοκάντο, το μέλι και άλλα, σε αλμυρές και γλυκές παρασκευές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην Αγγλία, λοιπόν, το χρησιμοποιούν ευρέως στα γλυκά τους, πάνω ή μέσα από κέικ, σε τάρτες, ή το κάνουν chutney και μαρμελάδα.
Έχει υπέροχο χρώμα, ροζ-φούξια, γεύση που ποικίλει, από γλυκιά έως πικρή, ανάλογα με την εποχή, τρώγεται μετά από επεξεργασία, μόνο το ροζ μέρος και όχι τα μεγάλα φύλλα του φυτού, που είναι δηλητηριώδη. Επίσης έχει αντικαρκινική δράση και πολλές βιταμίνες.
Παρότι υπάρχουν πολλές συνταγές με ραβέντι, επέλεξα μία που έχω δοκιμάσει και βέβαια είναι από Αγγλίδα μαγείρισσα, την Nigella Lawson.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Rhubarb crumble
Υλικά:
- 800 γραμμάρια ροζ ραβέντι κομμένο σε κομμάτια του 1,5 εκατοστού
- 50 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ
Για την τραγανή επικάλυψη:
- 150 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 110 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο (κρύο και κομμένο σε κύβους περίπου 1 εκ.
- 45 γραμμάρια ζάχαρη άχνη (ή κρυσταλλική ζάχαρη)
- 45 γραμμάρια ζάχαρη μαύρη
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε το ραβέντι σε φέτες, σε ένα τηγάνι, στη φωτιά, με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και το κορν φλάουρ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ροδίσουν όλα μαζί.
Βάζουμε το ραβέντι σε κεραμικό σκεύος 22 εκατοστών και βάθους 4 εκατοστών και φτιάχνουμε την τραγανή επικάλυψη.
Βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ και τρίβουμε με το κρύο, κομμένο σε κύβους, βούτυρο.
Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι τις δύο ζάχαρες και περιχύνουμε το ταψί όπου βρίσκεται το ραβέντι, προσέχοντας να σκεπαστεί καλά το φρούτο, από άκρη σε άκρη.
Τοποθετούμε με τα ψίχουλα (crumble) που φτιάξαμε, και πιέζουμε ελαφρά να κολλήσουν στο φρούτο.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, στον αέρα. Μερικοί ροζ χυμοί θα τρέξουν στα πλαϊνά του ταψιού, αλλά, αυτό είναι κάτι επιθυμητό.
Σερβίρουμε με παγωτό, κρεμ ανγκλεζ, (custard cream), με χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ή με στραγγιστό γιαούρτι.