Tasteit

Τι είναι το τόφου και γιατί το ψάχνουν για να το μαγειρέψουν οι Έλληνες;

Ήταν η δεύτερη δημοφιλέστερη αναζήτηση στο Google για το 2024

Στο παγκόσμιο χωριό, που κατοικούμε, οι κουζίνες του κόσμου και τα εξωτικά προϊόντα, είναι πλέον για όλους. Ήρθε, λοιπόν η ώρα που το τόφου, μπήκε στη λίστα με τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Τι, όχι;

Όχι, απολύτως, ακόμη. Αλλά, έρχεται, το τόφου, στα ψυγεία μας. Κάπου το ακούσαμε, κάπου το διαβάσαμε, κάπου είδαμε στο σκρολάρισμα, χορτοφαγικές συνταγές με τόφου, να «τρεντάρουν» και αρχίσαμε να γκουγκλάρουμε.

«Τι είναι το τόφου» ήταν η 2η δημοφιλέστερη αναζήτηση στο Google, το 2024. Τί είναι λοιπόν αυτό το τόφου; Γιατί… και θέλω να το μάθω και θέλω να το φάω, παραφράζοντας Γιώργο Κωνσταντίνου, στη διάσημη σκηνή με το προφιτερόλ.

Το τόφου, παρασκευάζεται από τετηγμένο γάλα σόγιας, σε ζύμωση και αποτελεί τη βάση για πολλές ασιατικές συνταγές, ιδιαίτερα της Ιαπωνικής κουζίνας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο, δεν έχει λακτόζη και είναι κατάλληλο για χορτοφαγική διατροφή.

Η υφή και η όψη του τόφου είναι παρόμοια με το τυρί κρέμα και το ψημένο ασπράδι αυγού, αλλά η γεύση του είναι ουδέτερη, με μία ελαφρά πικράδα. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, χρειάζεται να πάρει γεύση και μπορεί να δεχτεί πολλές μαρινάδες και παναρίσματα. Μπορεί να γίνει τηγανητό, παναρισμένο, σοταρισμένο, ψημένο στον φούρνο, στη σχάρα, με noodles, με ρύζι, με λαχανικά, σε σαλάτες, σάλτσες και σούπες.

Το τόφου για αρχαρίους

Μία από τις βασικές τεχνικές για να μαγειρέψετε το τόφου, είναι το τηγάνι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το στραγγίξετε από το νερό και να το ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Μπορείτε να το ζεματίσετε σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, ώστε να φύγει η ελαφρώς, πικρή γεύση, που μπορεί να βρείτε δυσάρεστη. Φυσικά ταμπονάρετε πάλι, καλά, πριν το χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα.

Το κόβουμε σε κύβους, σε λωρίδες, ή σε φέτες και το μαρινάρουμε, τουλάχιστον για 30 λεπτά σε ένα μείγμα σάλτσας σόγιας, σκόρδου, τζίντζερ, τσίλι και σησαμέλαιου.

Ύστερα το βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, γυρίζοντάς το κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό εξωτερικά. Μπορεί να σερβιριστεί μαζί με ρύζι και σοταρισμένα λαχανικά και να δώσει ένα πλήρες γεύμα.

Μόλις κατακτήσετε την βασική τεχνική, σας έχω παρακάτω, τη δημοφιλέστερη συνταγή με τόφου, από τους New York Times, βασισμένη σε μια ιδέα, του Nobu Matsuhisa, του ίδιου, βεβαίως, βεβαίως. Σίγουρα, θα έχετε απορίες, που θα προσπαθήσω να καλύψω. Οπότε να είστε προετοιμασμένοι για πρόκληση στην κουζίνα.

Η συνταγή είναι «Καψαλισμένο τραγανό τόφου με σάλτσα miso». Η τεχνική είναι εμπνευσμένη από τον διάσημο ψητό μαύρο μπακαλιάρο με miso του Nobu Matsuhisa, που πολλοί σεφ έχουν «κουμπώσει» στις συνταγές τους.

Η συνταγή, συνδυάζει miso (αλατισμένη πάστα από φασόλια σόγιας σε ζύμωση) και ζάχαρη για να δημιουργήσει μια απανθρακωμένη κρούστα, που δεν θα σκληρύνει την πρωτεΐνη του τόφου.  Η γεύση umami που θα δώσει, είναι απίστευτη. Μαζί με το τόφου, μπορείτε να ψήσετε κύβους μελιτζάνας στο ίδιο μέγεθος, με την ίδια μαρινάδα.

Το τόφου για «ψαγμένους»

Υλικά:

  • 2 κομμάτια (πακέτα) σφιχτό τόφου
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκή πάστα miso
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού ή λευκό ξύδι
  • 1 σούπας φυτικό λάδι
  • 1/2κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:

Βήμα 1
Τοποθετούμε τις φέτες τόφου σε χαρτί κουζίνας. Καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και τοποθετούμε από πάνω ένα επίπεδο ξύλο κοπής ή λαμαρίνα. Βάζουμε μερικές κονσέρβες ή ένα βαρύ τηγάνι από πάνω για να πιέσουμε το tofu να στραγγίσει. Το αφήνουμε έτσι για 15 έως 45 λεπτά.

Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το miso, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, το λάδι και το καγιέν, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε το τόφου σε κύβους, μεγέθους μπουκιάς (περίπου 2,5 εκατοστών) και τα βάζουμε στο μείγμα του miso. Ανακατεύουμε απαλά για να επικαλυφθούν.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε το τόφου αμέσως ή να το βάλουμε στο ψυγείο για να μαριναριστεί για έως και 24 ώρες.

Βήμα 3
Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, τοποθετήστε τη σχάρα περίπου 15 εκατοστά, από τις αντιστάσεις του γκριλ και ανάψτε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.

Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε το τόφου από τη μαρινάδα και το απλώνουμε στη λαμαρίνα. Κρατάμε την υπόλοιπη μαρινάδα.

Βήμα 4
Ψήνουμε στο γκριλ, ανακινώντας τα κομμάτια με σπάτουλα, περιστασιακά, γυρνώντας ακόμη και το ταψί, ώστε να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, όλα τα κομμάτια σε όλες τις πλευρές, συνολικά για 10 έως 15 λεπτά.  Περιχύστε με τη μαρινάδα που έχετε κρατήσει.

Μπορείτε να σερβίρετε με ένα πράσινο λαχανικό, όπως, ψητά στρογγυλά φασόλια ή σπαράγγια ή πάνω από βραστά χόρτα, ή χοντροκομμένες καρδιές μαρουλιού.

Σε κάθε περίπτωση, φτιάξτε διπλή ποσότητα μαρινάδα miso, για το τραπέζι και θα με θυμηθείτε. 

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Tasteit: Περισσότερα άρθρα