Παρασκευή, 4 Οκτ.
21oC Αθήνα

Τι μαγειρεύουμε τον Οκτώβριο: Πιάτα με φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους

Τι μαγειρεύουμε τον Οκτώβριο: Πιάτα με φρούτα και λαχανικά που είναι στην εποχή τους

Ο Οκτώβριος θεωρείται ο μήνας της βαθιάς και ουσιαστικής μετάβασης, από το καλοκαίρι στο χειμώνα ή στο σοβαρό φθινόπωρο, αν προτιμάτε. Σταδιακά, απαλά, μπαίνουμε σε άλλο mindset, σε άλλη διάθεση, αφού μαζί με τον καιρό, έχουν αλλάξει και τα προγράμματα σε κάθε σπίτι.

Η κουζίνα μας, ως «καρδιά» του σπιτιού, δίνει το ρυθμό της αλλαγής και το τι μπαίνει στις κατσαρόλες, στα ταψιά και στα τηγάνια μας, καθορίζει τη διάθεση.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια είναι τα φρούτα και λαχανικά του Οκτωβρίου και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε τώρα που είναι στα καλύτερά τους.

Μανιτάρια

Μαζί με τις βροχές, κάνουν την εμφάνισή τους οι αγαπημένοι, αυτοί, μύκητες, που κλείνουν μέσα τους όλη τη νοστιμιά της Γης. Το φθινόπωρο, βρίσκουμε πρώτα, την αγαπημένη των σεφ, «λουλουδένια» κανθαρέλα με την πιπεράτη γεύση και το δυνατό άρωμα. Βρίσκουμε επίσης, τη χρυσή και μαύρη τρομπέτα, με τη φρουτώδη γεύση και το ελαφρύ άρωμα βανίλιας. Τα συγκεκριμένα μανιτάρια είναι ιδανικά για ζυμαρικά και το απόλυτο υλικό για να εμπλουτίσει το ριζότο ή κριθαρότο.

Οι πιο ψαγμένοι, αρωματίζουν βούτυρο με την πούδρα αυτού του μανιταριού αποξηραμένου και έχουν έτσι εξαιρετική έναρξη στα τραπέζια της εποχής. Ακολουθεί ο βασιλιάς των άγριων μανιταριών, ο βωλίτης ή απλώς porchini. Πρωταγωνιστής σε σούπες, σάλτσες και πολλά comfort πιάτα.

Πριν το μαγείρεμα το μουλιάζουμε σε ζεστό νερό ή κρασί αν είστε περιπετειώδεις και το ζουμί αυτό σουρώνεται και χρησιμοποιείται γιατί περιέχει όλη την ουσία της γεύσης. Τέλος, οι αμανίτες, ή μανιτάρια του Καίσαρα, φύονται αυτή την εποχή, αλλά είναι πιο σπάνια από τα προηγούμενα, με γεύση φουντουκιού, αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικά και διαιτητικά χαρακτηριστικά.

Σταφύλια

Αυτή τη εποχή βρίσκουμε και λευκά και μαύρα σταφύλια, με κουκούτσι και χωρίς, τα οποία εκτός από τέλειο αντιοξειδωτικό σνακ για το γραφείο ή το σχολείο, είναι υπέροχα σε συνταγές γλυκές και αλμυρές (τάρτες, πίτες, σαλάτες και κάποιες σάλτσες για πιάτα με κρέας). Επίσης, τώρα είναι η εποχή για να φτιάξουμε γλυκό σταφύλι, που ταιριάζει τόσο με το γιαούρτι μας, αλλά τρώγεται και σκέτο, ως ελαφρύ γλυκάκι.

Κολοκύθα

Είναι η βασίλισσα της σεζόν με αποκορύφωμα το Halloween. Πλέον χρησιμοποιείται, χωρίς δισταγμό σε πολλές συνταγές που έχουν ξεπεράσει το κλασικό στάδιο της γλυκιάς, μελένιας πίτας με κίτρινο-πορτοκαλί κολοκύθα, σταφίδες και καρύδια, που έφτιαχναν παλιά. Τη χρησιμοποιούμε για τη γεύση της και τα θρεπτικά της οφέλη, σε ζεστές σαλάτες, σούπες βελουτέ, stir-fry, γλυκά ρολάκια, κέικ, ακόμη και ψωμιά. Οι επιλογές είναι άπειρες.

Μήλα

Είναι από τους πιο αγαπημένους πρωταγωνιστές της σεζόν, με 5 βασικές ποικιλίες να κυκλοφορούν, αυτή την εποχή στην Ελλάδα. Μήλα Starking από τη Ζαγορά Πηλίου, μαγικά για όλα τα είδη μηλόπιτας. Μήλα Delicious από την Αρκαδία και συγκεκριμένα την Τρίπολη. Έχουν μαλακή σάρκα, είναι ξινούτσικα, αλλά με υπέροχο άρωμα και σίγουρα θυμάστε τη γιαγιά σας να σας προσφέρει τα απογεύματα, ένα κομμάτι καρφωμένο στην άκρη τους μαχαιριού… Φιρίκια, ωριμάζουν κοντά στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, τέλος Οκτωβρίου και γίνονται μοναδικό αρωματικό γλυκό του κουταλιού. Granny Smith, ή ξινόμηλα, κυρίως από Αγιά, Κοζάνη ή Καστοριά. Φανταστικά σε σαλάτες και apple crumble.

Στη μέση τους Οκτωβρίου, κάνουν την εμφάνισή τους τα μήλα Fuji, πολύ νόστιμα και αρωματικά, γλυκά, τραγανά και ζουμερά. Κλείνουν άριστα, μόνα τους τα γεύματα της καθημερινότητας ή και τα πιο επίσημα, συνοδεία ξινών τυριών και ξηρών καρπών, αλλά μπορούν να γίνουν και τέλεια, ψητά στο φούρνο.

Μία σκέψη, πάντως, για να είμαστε σε επαφή με την εποχή, είναι να κάνουμε ένα πέρασμα από τη λαϊκή αγορά. Ελάτε, τώρα, όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό, το κάνουμε και το απολαμβάνουμε. Μπορούμε και εδώ στις «ταπεινές» γειτονιές μας, να παρατηρήσουμε τους πάγκους, να μυρίσουμε και να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μαγειρικές στο μυαλό μας. Αν δεν υπάρχει ο χρόνος για τέτοια βιωματική εμπειρία, δείτε απλώς τα προϊόντα που είναι στο ζενίθ τους τώρα και προτιμήστε τα, για να μπει καλά το φθινόπωρο.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις