Αποφύγετε να ανακατεύετε το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, διότι μπορεί να χυλώσει από το άμυλο που αποβάλλεται από τους κόκκους και να κολλήσει
Το ρύζι είναι από τις αγαπημένες τροφές που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα και το χρησιμοποιούμε ως συνοδευτικό σε αρκετά πιάτα.
Η αναλογία νερού με την ποσότητα του ρυζιού είναι πολύ σημαντική για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
Ας δούμε, όμως, ένα έξυπνο κόλπο για να διατηρήσει το ρύζι την αφράτη υφή του και να είναι πάντα σπυρωτό.
Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε το ρύζι καλά. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση του περίσσιου αμύλου ώστε το ρύζι να μην γίνει κολλώδες κατά το μαγείρεμα. Ξεπλύνετε το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να μην είναι θολό.
Για κάθε φαγητό υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες ρυζιού. Το γλασέ είναι ιδανικό για σούπες και ρυζόγαλο, ενώ το καρολίνα ταιριάζει σε φαγητά όπως τα γεμιστά αλλά και στο σπανακόρυζο. Επίσης, τo ρύζι arborio είναι κατάλληλο για ριζότο, ενώ το νυχάκι που είναι μακρύκοκκο είναι η ιδανική επιλογή για το πιλάφι.
Κατά γενικό κανόνα, για κάθε φλιτζάνι ρυζιού προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερού μέσα στην κατσαρόλα. Ωστόσο, οι αναλογίες μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία του ρυζιού, οπότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τις οδηγίες στη συσκευασία.
Ο χρόνος μαγειρέματος
Για το παραδοσιακό σπυρωτό πιλάφι, αφήστε το ρύζι να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Ανακατέψτε στην αρχή το ρύζι με κουτάλα μια – δύο φορές και προσθέστε αλάτι και ελάχιστη ποσότητα ελαιόλαδου.
Στη συνέχεια, κλείστε την κατσαρόλα με το καπάκι. Αποφύγετε να ανακατεύετε το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, διότι μπορεί να χυλώσει από το άμυλο που αποβάλλεται από τους κόκκους και στο τέλος να κολλήσει.
Μετά από το παραπάνω διάστημα, αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το ρύζι να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά.
Αφού ξεσκεπάσετε την κατσαρόλα, «αφρατέψτε» απαλά το ρύζι, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι για να ξεχωρίσετε τους κόκκους. Φροντίστε, όμως, μην το ανακατεύετε υπερβολικά για να μην σπάσουν οι κόκκοι και έχει λασπωμένη υφή.
Ακολούθως, τοποθετήστε μια στεγνή πετσέτα πάνω από την κατσαρόλα για 5 λεπτά και στην συνέχεια κλείστε την καλά με το καπάκι.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία που σχηματίζεται κατά το βράσιμο και το το ρύζι πρόκειται να διατηρήσει τη αφράτη υφή του και να είναι σπυρωτό.
Πλέον, μπορείτε να σερβίρετε το ρύζι και να συνοδεύσετε κάθε πιάτο σας, από κρεατικά μέχρι λαχανικά και σάλτσες.