Site icon NewsIT
12:00 | 21.03.25

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι

Ηλιάνα Σκιαδά

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση

Φέτος «πέφτει» 23 Μαρτίου, γιατί είναι πάντα, 28 ημέρες πριν το Πάσχα.

Άρα είναι πάντα, μέσα στη νηστεία και παρότι κάποιοι λένε ότι νηστεύουμε και το λάδι εκείνη την ημέρα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Όπως κάθε μία από τις Κυριακές της Σαρακοστής, έτσι και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σύμφωνα με το έθιμο, το λάδι επιτρέπεται.

Επειδή είναι Κυριακή και άρα μέρα γιορτινή, μπορούμε να ετοιμάσουμε, ένα ιδιαίτερο φαγητό με παραδοσιακά στοιχεία και θαλασσινό άρωμα.

Τα γεμιστά καλαμάρια, συνηθίζονται στο τραπέζι αυτής της Κυριακής και έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, άρα και βαθιά γεύση, παρά τα απλά υλικά.

Καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:

  • 1 κιλό καλαμάρια φρέσκα, καθαρισμένα μόνο τις φούσκες – κρατάμε μόνο τα πλοκάμια και τα ψιλοκόβουμε
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4-5 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κ σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 κ. σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 80 ml ούζο
  • 1 1/2 κ. σούπας πελτέ
  • 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), το καρότο και το σκόρδο, για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια από τα καλαμάρια και ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι, κατά τα τρία τέταρτα της φούσκας.

Κλείνουμε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε πάνω στα καλαμάρια, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, τον πελτέ, (που έχουμε διαλύσει σε 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό νερό), αλατοπίπερο και χυμό από μισό λεμόνι.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου μισή ώρα, κουνώντας μόνο την κατσαρόλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σερβίρουμε τα καλαμάρια σε πιατέλα, βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version