10 σεζόν Masterchef και το google search έχει πάρει φωτιά. Αναζητήσαμε υλικά, που ακούσαμε για πρώτη φορά, όπως το λαγόχορτο και τα bonito flakes. Έννοιες όπως το umami. Τεχνικές όπως η σφαιροποίηση, το γλασάρισμα, η πίκλα, η αποδόμηση, το comfort, οι «υφές» και τόσες άλλες.
Αυτή η εβδομάδα, είναι αφιερωμένη στον Λεωνίδα Κουτσόπουλο και οι επιλογές του, περιλαμβάνουν, εκτός από γνωστά και αγαπημένα υλικά, όπως οι γαρίδες και το μπούτι του κοτόπουλου και κάποια ακόμη, που δεν βρίσκονται, ακριβώς, στην εβδομαδιαία λίστα του σούπερ μάρκετ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εδώ, λοιπόν σας έχω το απαραίτητο γλωσσάρι για να παρακολουθήσετε με τον αέρα μαγειρικής αυθεντίας, τα επεισόδια της εβδομάδας, που έχει τη σφραγίδα του θείου Λεωνίδα.
Τσορίθο
Είναι χοιρινό λουκάνικο, με χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα, από την Ιβηρική Χερσόνησο. Συνήθως, καπνιστό και πικάντικο και μπαίνει στη μαγειρική κομμένο σε λεπτές φέτες. Το ισπανικό τσορίθο, όπως και το πορτογαλικό, παίρνει την ξεχωριστή αυτή μυρωδιά καπνού και το βαθύ κόκκινο χρώμα από τις καπνιστές κόκκινες πιπεριές.
Χτένια
Τα στρογγυλά μεταξένια «μαξιλαράκια», που μυρίζουν θάλασσα, είναι η σάρκα από τα μαλάκια με τα εντυπωσιακά κελύφη που ανήκουν στην οικογένεια των Κτενιδών. Αλιεύονται σε όλους τους ωκεανούς. Γνωστά και ως «χτένια του Αγίου Ιακώβου», είναι ένα πολύ ντελικάτο υλικό, που μαγειρεύεται για λίγα λεπτά σε βούτυρο.
Παστινάκι
Το parsnip, στα Αγγλικά, είναι ρίζα, σαν άσπρο καρότο στην όψη και στη γεύση. Το λαχανικό αυτό, είναι λίγο πιο γλυκό από το καρότο και αφήνει μια πλούσια επίγευση ξηρού καρπού. Γίνεται σούπα, τσιπς, πουρέ και ψητό. Συχνά υποκαθιστά την πατάτα, ως πιο υγιεινό.
Τοπιναμπουρ
Το λένε και αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, ωστόσο αυτή η ρίζα, δεν είναι ούτε αγκινάρα, ούτε από την Ιερουσαλήμ. Ανήκει στην οικογένεια των ηλιοτροπίων και η προέλευσή της είναι η βόρεια Αμερική, όπου αποτελούσε βασική τροφή των ινδιάνων. Το τοπιναμπούρ το βρίσκουμε ως κανκιόφολα στην Κέρκυρα και κολοκάσι στην Κύπρο. Η γεύση του μοιάζει πολύ με της αγκινάρας και το τρώμε συνήθως, ωμό ή τουρσί που είναι άριστος μεζές για τσίπουρο.