Τρίτη, 15 Οκτ.
26oC Αθήνα

Το Ιταλικό κέικ που είναι καλύτερο από το Cheesecake

Το Ιταλικό κέικ που είναι καλύτερο από το Cheesecake

Το Migliaccio, είναι ένα Ιταλικό κέικ που γίνεται με το κρεμώδες τυρί ρικότα και προσφέρει όλη αυτή τη ρουστίκ απόλαυση ενός γεύματος, στη Νάπολη.

Θυμίζει έντονα το ψημένο Cheesecake, αλλά έχει πολλές διαφορές, με πρώτη και καλύτερη, ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει, δεν θέλει ψήσιμο σε μπεν μαρί και δεν μας απασχολεί αν σχηματιστούν ρωγμές στη επιφάνεια του γλυκού, με το ψήσιμο.

Το πιο δυνατό επιχείρημα για να το φτιάξετε, όμως, είναι το ότι το κέικ αυτό, γίνεται μέσα σε ένα, μόνο, μπολ και δεν χρειάζεται μίξερ.

Είναι υπέροχο για το κλείσιμο ενός δείπνου, ή γεύματος, ή για τα απογευματινά σας καφεδάκια ή τσάι, αν είστε της σχολής “Downton Abbey”.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Downton Abbey (@_downton_abbey_lover_)

Iταλικό Cheesecake

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι (165 γρ.) ψιλό σιμιγδάλι, συν λίγο για τη φόρμα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι (57 γρ.) ανάλατο βούτυρο, συν λίγο για το άλειμμα της φόρμας
  • 1 φλιτζάνι (200 g) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 1/2 φλιτζάνι (350 γρ.) κρεμώδες τυρί ρικότα, καλά στραγγισμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.

Βουτυρώνουμε όλες τις πλευρές ενός στρογγυλού ταψιού, διαμέτρου 20 εκατοστών, ή μιας ταρτιέρας. Ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας, το κέικ θα βγει πιο ψηλό ή πιο χαμηλό. Στρώνουμε τον πάτο του ταψιού με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε και τη λαδόκολλα. Ρίχνουμε ψιλό σιμιγδάλι να κάνει μια επίστρωση και αφαιρούμε όσο περισσεύει.

Σε μεσαία κατσαρόλα, φτιάχνουμε την κρέμα με το σιμιγδάλι, το αλάτι και το γάλα. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με σύρμα, μέχρι να πήξει το μείγμα, σε χυλό, για 5 με 8 λεπτά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πριν προσθέσετε τα αυγά, αφήστε το σιμιγδάλι να κρυώσει ελαφρώς για 10 με 15 λεπτά. Πρέπει να είναι χλιαρό.

Βάζουμε στο χλιαρό χυλό ένα-ένα τα αυγά ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέτουμε τη ρικότα ανακατεύοντας καλά με το σύρμα και ρίχνουμε επίσης το ξύσμα λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας και την κανέλα.

Βάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο και «αλευρωμένο» με το σιμιγδάλι, ταψί. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η εξωτερική άκρη του κέικ και να φουσκώσει και να ραγίσει λίγο κατά τόπους, περίπου 50 λεπτά. Το κέικ θα κουνιέται ελαφρά, όταν βγει, αλλά το κέντρο δεν πρέπει να είναι πιο «ταλαντευόμενο» από το υπόλοιπο κέικ.

Μπορείτε να σερβίρετε, με φρέσκα φρούτα του δάσους και άχνη ζάχαρη ή μαρμελάδα ή όποιο γλυκό του κουταλιού σας αρέσει. Εξάλλου το Iταλικό Cheesecake, είναι σχεδόν άγλυκο και μπορεί να σερβιριστεί με ό,τι σας κάνει κέφι και ό,τι είναι της εποχής.

Tasteit Τελευταίες ειδήσεις