Το πρώτο Σαββατοκύριακο του μήνα, διανύουμε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τον εφοδιασμό του σπιτιού. Στοκάρουμε ντουλάπια, ψυγείο και οργανώνουμε την κατάψυξη, ώστε τα γεύματα της εβδομάδας να βγουν άνετα, με τη λιγότερη προσπάθεια.
Ο ερχομός του Νοεμβρίου, μας βάζει σε απόλυτα φθινοπωρινή διάθεση και το διατροφικό μας πλάνο, θα επηρεάζεται, όλο και περισσότερο, από αυτήν, από τα υλικά της εποχής και, βέβαια, από τη θερμοκρασία.
Και την εβδομάδα που μας έρχεται θα κινηθούμε ισορροπημένα και μετρημένα, με νόστιμο ζυμαρικό στην αρχή της, ψάρι, στη συνέχεια, μία εύκολη πίτα, για όλες τις ώρες και για το ταπεράκι του γραφείου, στη μέση της εβδομάδας, ένα αγαπημένο λαδερό και ένα εύκολο κρεατικό στον φούρνο, για το τέλος της.
Φυσικά, μαζί με τις προτάσεις για τα γεύματα, σας έχω και τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια, ώστε να είστε προγραμματισμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι από νωρίς.
Δευτέρα
Pad Thai με Κοτόπουλο: Αυτό, το ταϊλανδέζικο πιάτο street food, έχει φανατικούς οπαδούς και παρασκευάζεται κυρίως με μικρά κομμάτια μαγειρεμένου κοτόπουλου, αυγά, ρυζομακάρονα, μια ποικιλία από λαχανικά και καρυκεύματα. Στη συνέχεια ρίχνονται όλα σε μια γλυκιά και αλμυρή σάλτσα.
Ψώνια: Νουντλς ρυζιού (πλατιά), φιλέτα κοτόπουλου σε μπουκιές, αυγά, φύτρες φασολιών, φρέσκα κρεμμυδάκια, λευκό κρεμμύδι, φυστίκια, φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό, κέτσαπ, ασιατική σάλτσα ψαριού, ζάχαρη, σκόρδο, φυστικοβούτυρο, λάιμ, μπούκοβο, σάλτσα σόγιας.
Tip 1: Δεν βρίσκετε φύτρα φασολιών; Κανένα πρόβλημα, χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένο λάχανο ή ψιλοκομμένο μπρόκολο — γίνετε δημιουργικοί με ό,τι έχετε στη διάθεσή σας.
Tip 2: Η σάλτσα σόγιας και η σάλτσα ψαριού, θα σας φανούν χρήσιμες, για να νοστιμέψετε και πολλές άλλες συνταγές, όχι κατ’ ανάγκην, ασιατικές. Είναι χρήσιμο να τις έχετε στο ντουλάπι σας.
Τρίτη
Γλώσσα με βούτυρο και πράσινα στρογγυλά φασολάκια: Μια εμπλουτισμένη παραλλαγή του γαλλικού κλασικού πιάτου Sole meunière.
Ψώνια: Ψάρι γλώσσα φιλέτο, αλεύρι, ηλιέλαιο, βούτυρο, λεμόνι, κάππαρη (προαιρετικά), φασολάκια πράσινα στρογγυλά
Τετάρτη
Πρασοκιμαδόπιτα: Μία από τις αγαπημένες πίτες της οικογένειάς μου και πολύ χορταστική. Συνήθως δεν μένει για την άλλη μέρα, άλλα αν μείνει, την παίρνω ταπεράκι, στο γραφείο.
Ψώνια: Κιμάς ανάμεικτος – μοσχαρίσιος και χοιρινός, πράσα, άνηθο, γραβιέρα τριμμένη, φύλλο χωριάτικο.
Πέμπτη
Αρακάς κοκκινιστός: Ξέρω, ότι ο αρακάς, έχει, είτε φίλους, είτε εχθρούς. Αν σας αρέσει και αν έχετε πείσει και τα παιδιά σας να τον τρώνε, τότε είναι μια πολύ καλή λύση για ένα θρεπτικό και εύκολο γεύμα μέσα στην εβδομάδα, με μπόλικη φέτα και φρέσκο ψωμί.
Ψώνια: Αρακάς ψιλός, κρεμμύδι, καρότο, άνηθο, ντοματάκια κονκασέ, φέτα.
Παρασκευή
Χοιρινές Μπριζόλες με πατάτες: Γιορτινό φαγητό, που κάνει τους περισσότερους, χαρούμενους, για το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας. Επίσης, εύκολο, αφού γίνεται μέσα σε ένα ταψί, ή γάστρα, με 10′ προετοιμασία.
Ψώνια: Χοιρινές, μπριζόλες λαιμού, πατάτες, σκόρδο, μουστάρδα, ρίγανη, λεμόνια.