Με όλη τη νοσταλγική γεύση
Το ρυζόγαλο, το καλό, είναι από αγελαδινό γάλα. Τουλάχιστον το ρυζόγαλο που μας έφτιαχνε η γιαγιά.
Τα απογεύματα, την ώρα του διαβάσματος, όταν ερχόταν η γιαγιά στο σπίτι, έφερνε έτοιμα, κρύα μπολάκια με ρυζόγαλο και εμείς ρίχναμε μπόλικη κανέλα και από πάνω, αλλά και σε κάθε μπουκιά.
Είχε μυρωδιά βανίλιας, αλλά η «γαλατίλα» υπερίσχυε. Αν βρείτε γάλα από μικρές παραγωγές, προτιμήστε το.
Αυτό που χρειάζεται να προσέξετε, είναι να έχει μαλακώσει το ρύζι και η κρέμα να έχει χυλώσει.
Το ρυζόγαλο, το κλασικό, είναι εύκολο και σας έχω τη μαγική, νοσταλγική συνταγή, για 10 γενναίες μερίδες.
Ρυζόγαλο
Υλικά:
- 2 λίτρα γάλα αγελάδος, πλήρες
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο κρύο νερό)
- 2-3 βανιλίνες
- τριμμένη κανέλα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι, με νερό τόσο, ώστε να καλύπτεται και παραπάνω, κατά 1 δάχτυλο, μαζί με 100 ml από το γάλα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Βράζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Σε αυτό το διάστημα, ρίχνουμε σταδιακά το κορν φλάουρ, που έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό.
Το ρυζόγαλο είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει μαλακώσει καλά και το μείγμα έχει χυλώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε ατομικά μπολ.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε στο ψυγείο, αν θέλουμε.
Πασπαλίζουμε με κανέλα, κατά βούληση.