Στο σοκολατένιο κέικ, δεν λέει όχι, κανείς, πλούσιος ή φτωχός. Το κέικ του φτωχού, σε ελεύθερη απόδοση από το κέικ της οικονομικής κρίσης – depression cake – πήρε το όνομά του, κατά τη Μεγάλη Ύφεση, στις ΗΠΑ, όταν συστατικά όπως το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά, ήταν είτε πολύ ακριβά, είτε σε έλλειψη.
Αυτή η vintage συνταγή, που χρονολογείται πριν τον 1ο Παγκόσμιο πόλεμο, είναι στην ουσία και εξαιρετικά σύγχρονη, αφού πρόκειται για vegan τούρτα σοκολάτας, αλλά με τη νοσταλγική γεύση και γλάσο σοκολάτας, όπως στα παιδικά πάρτι στα 70’s.
Το κέικ, αυτό, είναι βελούδινο, υγρό και σούπερ σοκολατένιο. Μπορείτε να το φτιάξετε ανά πάσα στιγμή, αφού τα περισσότερα υλικά είναι πάντα στο ντουλάπι μας.
Θα ικανοποιήσει όλες τις διατροφικές ομάδες, όλες τις ηλικίες, ακόμη και τους «δύσκολους», που τους μυρίζουν τα αυγά στα κέικ, αφού αυτό το κέικ, δεν έχει αυγά. Επίσης μπορεί να γίνει με αλεύρι χωρίς γλουτένη, ένα-προς-ένα και να είναι πάλι αφράτο, σπογγώδες και ονειρεμένο.
Extra tips: Για εναλλακτική γεύση μόκας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με καφέ. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε το γλάσο, αφού το κέικ είναι αρκετά υγρό και να σερβίρετε με ζάχαρη άχνη και κακάο.
Ταπεινό υγρό κέικ σοκολάτας
Υλικά
Για το κέικ σοκολάτας
- 1/4 φλιτζάνιού ( 25 γρ. ) κακάο σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι ( 240 ml ) ζεστό καφέ ή βραστό νερό (ή ένα μείγμα από τα δύο)
- 2/3 φλιτζανιού ( 133 γρ. ) κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/3 φλιτζάνι ( 71 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 1/3 φλιτζάνι ( 80 ml ) φυτικό λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 1 1/2 φλιτζάνι ( 180 γρ. ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο σοκολάτας
- 1 φλιτζάνι ( 113 γρ. ) ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας ( 13 γρ. ) κακάο σε σκόνη
- πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 1 με 2 κουταλιές της σούπας κρύο καφέ ή χλιαρό νερό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψί.
Σε ένα μεσαίο μπολ, προσθέτουμε τη σκόνη κακάο και ανακατεύουμε με τον ζεστό καφέ ή το βραστό νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως η σκόνη κακάο.
Φτιάχνουμε το μείγμα:
Προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι και το εκχύλισμα βανίλιας, στο μείγμα κακάο και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Το λάδι μπορεί να μην ενσωματωθεί πλήρως και να επιπλέει από πάνω. Αυτό είναι εντάξει.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με διπλωτές κινήσεις, με σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να μην βλέπουμε καθόλου αλεύρι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά μέχρι η οδοντογλυφίδα που θα μπήξουμε στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει καθαρή.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου στο ταψί, που έχουμε τοποθετήσει πάνω σε σχάρα, για να κρυώσει, 45 λεπτά, με μία ώρα.
Φτιάχνουμε το γλάσο:
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε ελαφρά τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη κακάο και το αλάτι.
Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και 1 κουταλιά της σούπας κρύο καφέ ή νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα, προσθέτοντας περισσότερο καφέ ή νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού τη φορά, μέχρι να πάρει την επιθυμητή ρευστότητα. Θα πρέπει να είναι πηχτό αλλά να ρέει, παρόμοιο με τη γκανάς σοκολάτας ή τη ζεστή σάλτσα φοντάν.
Γλασάρουμε το κέικ, όταν είναι εντελώς κρύο. Αποθηκεύουμε το κέικ, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, έως και για 4 ημέρες.