Site icon NewsIT
12:00 | 10.01.25

Τουρλού κατσαρόλας: Τα αγαπημένα σου λαχανικά σε πυκνή σάλτσα ντομάτας

Τουρλού κατσαρόλας: Τα αγαπημένα σου λαχανικά σε πυκνή σάλτσα ντομάτας
Ηλιάνα Σκιαδά

Θα σου θυμίσει καλοκαίρι

Όταν τα λαχανικά μελώνουν στην κατσαρόλα, μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας και σερβίρονται με φρέσκο ψωμάκι, τότε έχουμε ένα υπέροχο και χορταστικό φαγάκι.

Ακούγοντας τουρλού, οι περισσότεροι, φαντάζονται κομμάτια μελιτζάνας και πατάτας να κολυμπούν σε «νερουλή» κόκκινη σάλτσα. Αλλά, δεν είναι αυτό το τουρλού.

Είναι ένα μαμαδίστικο φαγητό της «φτωχής» κουζίνας, που είναι εύκολο και με λίγη αγάπη και προσοχή, μπορεί να γίνει αγαπημένο λαδερό πιάτο.

Τα αρώματά του, θα σας θυμίσουν καλοκαίρι, αν μάλιστα το συνοδεύσετε με πικάντικη βαρελίσια φέτα, ακόμη περισσότερο.

Η συνταγή αυτή, υποδεικνύει το μαγείρεμα του τουρλού στην κατσαρόλα, ωστόσο, μπορείτε να το τελειώσετε στον φούρνο, σε ατομικά κεραμικά μπολ, πασπαλισμένο τυράκια, που θα λιώσουν και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τουρλού κατσαρόλας

Υλικά:

  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 πιπεριές φλωρίνης
  • 2 πατάτες
  • 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 400 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ρίγανη

Εκτέλεση:

Η συνταγή θα γίνει με παράλληλη δράση:
Σε βαθύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Δίπλα, σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το καρότο, σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες ή σε κομμάτια και τις βάζουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε ελαφρά, για 2-3 λεπτά, για να πάρουν χρώμα.
Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα και επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά.

Κόβουμε τα κολοκύθια σε μεγάλα μισοφέγγαρα, τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τα περνάμε από το τηγάνι.
Σοτάρουμε 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα.

Κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε τα κολοκύθια και τις πιπεριές στην κατσαρόλα, με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένο σκόρδο, τον πελτέ, που έχουμε διαλύσει στο ζεστό νερό, τον κύβο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες.

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και φρέσκο, προζυμένιο ψωμί.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version