Τραγανά ρεβίθια; Τι λέει ο ποιητής; Πώς γίνεται αυτό και τι γεύση θα έχει; Αλήθεια, γίνεται, εύκολα, τρώγεται σαν σνακ, με τη χούφτα και έχει απίθανη γεύση.
Αυτά τα τραγανά ρεβύθια, μπορούν να σερβιριστούν σαν «ξηροκάρπια» και να συνοδεύσουν τα ποτά μας, ή σαν κρουτόν πάνω από σαλάτες ή σούπες. Την πρώτη φορά θα είστε επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα, αλλά την επόμενη, πιστέψτε με, θα φτιάξετε διπλή δόση.
Μπορείτε να τα φτιάξετε, σούπερ τραγανά, στον φούρνο, στο τηγάνι ή στο Air fryer, αν έχετε, για ακόμη λιγότερη χρήση λαδιού. Αν δεν έχετε φριτέζα αέρα, χρησιμοποιείτε, άνετα, ένα καυτό τηγάνι και ακολουθώντας απλές οδηγίες, θα έχετε μια νοστιμιά σε πολύ λιγότερο χρόνο, από ό,τι θα γινόταν στον φούρνο.
Αυτό το εθιστικό σνακ είναι απείρως ευέλικτο χάρη στο ουδέτερο γευστικό προφίλ των ρεβιθιών. Ανάλογα με το τι μαγειρεύετε, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα μπαχαρικών για να ταιριάξετε ή να κάνετε αντίθεση με γεύσεις: σκεφτείτε κύμινο και σκόνη τσίλι, σκόνη κάρυ, πάπρικα, ξύσμα λεμόνι, πιπέρι και αλάτι, σκόνη σκόρδο, σκόνη κρεμμύδι και τόσα άλλα αρωματικά.
Οι απλοί κανόνες για τα τραγανά ρεβίθια στο μάτι της κουζίνας
Όποιο γευστικό μονοπάτι κι αν ακολουθήσετε, υπάρχουν 5 απλές συμβουλές με τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να έχετε τέλεια ψημένο και καρυκευμένο σνακ.
1. Στεγνώστε καλά τα ρεβίθια
Μην βάζετε φρεσκοστραγγισμένα και ξεπλυμένα, τα βρασμένα ρεβίθια, απευθείας στο τηγάνι. Απλώστε τα σε μια πετσέτα πιάτων, τυλίξτε τα ελαφρά με μια άλλη πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για όσο περισσότερο χρόνο. Μπορείτε επίσης να τα απλώσετε σε ένα ταψί και να τα βάλετε ακάλυπτα στο ψυγείο, κάτι που θα βοηθήσει επίσης να στεγνώσουν.
Ο στόχος είναι να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία από την επιφάνεια, ώστε να στεγνώσουν αμέσως όταν μπουν στο ζεστό τηγάνι, δημιουργώντας κρούστα.
2. Ρίχνουμε τα ρεβίθια σε άμυλο καλαμποκιού
Αφού στεγνώσουν, «ντύνουμε» τα ρεβίθια με άμυλο καλαμποκιού και περιμένουμε 10′ πριν τα βάλουμε στο τηγάνι . Έτσι, κάνουν όμορφη επίστρωση όταν τηγανίζονται, σε αντίθεση με το μαλακό και κρεμώδες εσωτερικό τους.
3. Μην βάζετε πολλά ρεβίθια στο τηγάνι κάθε φορά
Το τηγάνι σας δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτο. Αντισταθείτε στην τάση να στριμώξετε τα ρεβίθια για να ξεμπερδεύετε. Τηγανίστε σε παρτίδες, για να μην βγάλουν περισσή υγρασία και γίνουν, τελικά τα ρεβίθια μας, στο ατμό. Εμείς θέλουμε να τσιγαριστούν και να τραγανίσουν. Επίσης, όταν βάλετε τα ρεβίθια στο τηγάνι, μην τα αγγίζετε για λίγο. Αφήστε τα ανενόχλητα για τέσσερα έως πέντε λεπτά να ροδίσουν, αναπτύσσοντας γεύση και υφή.
4. Τηγανίστε σε ζεστό τηγάνι
Ζεσταίνετε καλά 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, χωρίς να κάψει και τηγανίζετε τα ρεβίθια.
5. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα καρυκεύετε ζεστά
Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρείτε τα ρεβίθια από το τηγάνι και τα καρυκεύετε αμέσως, όσο είναι ζεστά με ό,τι σας αρέσει, σίγουρα πάντως, τους βάζετε αλάτι.
Θα γίνουν ανάρπαστα!