Δεν είναι ανάγκη να κάνετε μεγάλη προετοιμασία, για να βρεθείτε, έτσι ξαφνικά, με τους φίλους σας, ακόμη και μια βραδιά καθημερινής. Λίγα τυράκια και λίγα κρακεράκια και το ποτό που προτιμάτε, είναι ό,τι χρειάζεστε για να περάσετε υπέροχα, χωρίς κούραση, αλλά με στιλ, όπως σας προτείνω, παρακάτω.
Αντί, λοιπόν να βγάλετε, ολόκληρα κομμάτια τυριού, σε ένα πλατώ, μπορείτε να κάνετε εντύπωση, με δύο πλούσιες και γευστικές τυρομπάλες, που θα σερβίρετε με κρακεράκια, λαχανικά ή απλώς, τσίπς. Μπορείτε να τις βγάλετε σκέτες, ή να εμπλουτίσετε σε άλλη φάση, τα πλατώ, που φτιάχνετε συνήθως, με antipasti, αλλαντικά και τυράκια.
Αυτό, που έχει σημασία, είναι ο συνδυασμός στις γεύσεις και τις υφές, για μια τέλεια τυρομπάλα. Η βασική συνταγή έχει τυρί κρέμα και ώριμο τσένταρ, ή άλλο ώριμο κίτρινο τυρί. Συμπληρώνεται από ψιλοκομμένη πιπεριά και φρέσκα κρεμμυδάκια για λίγη φρεσκάδα. Οι ξηροί καρποί ή οι σπόροι, της επικάλυψης, δίνουν την υφή του τραγανού και μία γλυκιά εξισορρόπηση στην πλούσια γεύση των τυριών.
Οι όξινες γεύσεις όπως το λεμόνι, ή δυο σταγόνες καυτερή σάλτσα ή σάλτσα Worcestershire, βοηθούν στη μείωση της αίσθησης λιπαρότητας του τυριού. Οι ιδέες και οι εναλλακτικές για τυρομπάλες είναι άπειρες: Καυτερές jalapeños αντί για απλές πιπεριές, λιαστή ντομάτα και βασιλικός, ελιές και φέτα, μπέικον και κρεμμύδι, καβουρδισμένος κιμάς και αποξηραμένα cranberries, σολομός και άνιθος… θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρες.
Τυρομπάλα
Υλικά:
- 2 πακέτα (500 γρ.) τυρί κρέμα, μαλακωμένο
- 230 γρ. χοντροτριμμένο τυρί τσένταρ
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά
- 4 φρέσκα κρεμμύδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού (από 1 μικρό λεμόνι)
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή άλλο ξηρό καρπό για την επικάλυψη
Για το σερβίρισμα:
Κρακεράκια, φρέσκα λαχανικά, όπως στικς από σέλερι, καρότο, αγγούρι, χωρίς σπόρους, νάτσος, χοντροκομμένα τσιπς.
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μαλακό τυρί κρέμα, το τριμμένο τυρί τσένταρ, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, τη σάλτσα Worcestershire και τη σκόνη σκόρδου. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιρούνι. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το μείγμα στη γεύση που θέλουμε.
Ετοιμάζουμε τα καρύδια:
Σε μια καθαρή επιφάνεια κοπής, απλώνουμε τα καρύδια σε ομοιόμορφο στρώμα και τα κόβουμε σε όποιο μέγεθος προτιμάμε.
Χωρίζουμε, με το μάτι το μείγμα σε δύο μισά. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα ή τα καθαρά μας χέρια, παίρνουμε το μισό και σχηματίζουμε μια μπάλα.
Τοποθετούμε τη μπάλα τυριού πάνω στα ψιλοκομμένα καρύδια και τη ρολάρουμε ώστε να καλυφθεί εντελώς με τους ξηρούς καρπούς.
Επαναλαμβάνουμε της διαδικασία για τη δεύτερη μπάλα τυριού, που μπορεί να καλυφθεί με διαφορετικό ξηρό καρπό από την πρώτη, ας πούμε, με φιστίκι Αιγίνης, που θα κάνει και χρωματική αντίθεση.
Μπορείτε να σερβίρετε την μπάλα τυριού αμέσως ή να την τυλίξετε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
Σερβίρετε με κράκερ, λαχανικά ή πατατάκια.