Tasteit

Βελουτέ σούπα με λαχανικά και πατάτες: Χορταστική και zero waste συνταγή

Γεύμα με τα γιορτινά περισσεύματα, μέρος 3ο

Μία πλούσια, βελουτέ σούπα λαχανικών είναι θρεπτική και ιδανική για όλα τα γεύματα της ημέρας. Ακόμη και για πρωινό, μετά το ξενύχτι των γιορτών.

Αν λοιπόν, έχεις υπολείμματα λαχανικών από το εορταστικό τραπέζι, μπορείς να τους δώσεις άλλη μορφή και γεύση, βάζοντάς τα σε μία βελουτέ σούπα.

Όλα τα λαχανικά, ακόμη και οι πατάτες φούρνου, ή οι πουρέδες, που περίσσεψαν, μπορούν να ενσωματωθούν σε μια τέτοια σούπα. Δεδομένου ότι όλα τα περισσεύματα, είναι ψημένα ή βρασμένα ήδη, η σούπα μας γίνεται, πολύ γρήγορα.

Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, γλυκοκολοκύθα, καρότα, καλαμπόκι, σπαράγγια, πράσινα φασόλια στρογγυλά, αρακάς σοταρισμένος, μανιτάρια και ότι σας έχει μένει στο ψυγείο, από τα συνοδευτικά πιάτα λαχανικών που ετοιμάσατε για το γιορτινό τραπέζι.

Τις μόνες που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε είναι οι ωμές σαλάτες, που έχουμε μάλιστα, ανακατέψει με το ντρέσινγκ. Αυτές, δεν είναι ευχάριστες την επόμενη μέρα, εκτός αν ανήκετε σε εκείνους τους ελάχιστους, που απολαμβάνουν τη «μαραμένη», υπερβολικά «βρεγμένη» σαλάτα.

Σούπα βελουτέ λαχανικών

Υλικά:

  • Υπολείμματα λαχανικών + πατάτες φούρνου ή πουρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Ψιλοκομμένο (1) κρεμμύδι ή (2 μικρά ή 1 μεγάλο) πράσο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (αυξάνουμε την ποσότητα υγρού, ώστε να καλύπτονται τα λαχανικά μας, αν τα υπολείμματα είναι πολλά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φρέσκα βότανα (π.χ. μαϊντανός, θυμάρι)
  • Κρουτόν ή ψημένο ψωμί

Εκτέλεση:

Θα ξεκινήσουμε, ρίχνοντας το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα και βάζοντάς τη σε μέτρια φωτιά.

Θα σοτάρουμε το κρεμμύδι ή το πράσο και θα βάλουμε στη συνέχεια και το σκόρδο, να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτουμε τα κομμένα υπολείμματα λαχανικών, μαζί με τις πατάτες και τα τσιγαρίζουμε, για 5 λεπτά. (Αν αντί για πατάτες έχουμε πουρέ, ως περίσσευμα, τον προσθέτουμε αφού «βελουτάρουμε» με το ραβλομπλέντερ, τα λαχανικά).

Καλύπτουμε με τον ζωμό και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν επαρκώς.

Πολτοποιούμε τα λαχανικά με ένα μπλέντερ χειρός, ώστε να μετατραπούν σε ένα κρεμώδες, βελουτέ μείγμα, δοκιμάζουμε και βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα, γαρνίροντας με ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα και μυρωδικά, κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα