Tasteit

Βελουτέ σούπα πατάτας: Φθινοπωρινή θαλπωρή στο πιάτο

Μόλις ο καιρός αρχίσει να κρυώνει, το μυαλό, η καρδιά και το στομάχι ζητούν σούπα, για να ζεσταθούν. Οι σούπες είναι συνυφασμένες με τη φροντίδα και τη θαλπωρή και η αυτή η συνταγή, είναι πολύ ψηλά στις αναζητήσεις συνταγών, παγκοσμίως.

Αυτή η εύκολη, κρεμώδης σούπα, με πατάτα και πράσο, είναι το αποκορύφωμα της νοστιμιάς και της «καλοσύνης», σερβιρισμένης σε ένα μπολ. Είναι old school, δηλαδή έχει στοιχεία γευστικής νοσταλγίας και αγαπημένα, απλά, υλικά.

Φυσικά, υπάρχει πάντα η ευελιξία να προσθέσετε, υλικά που σας ταιριάζουν στη γεύση, είτε μέσα, είτε στο σερβίρισμα, ως topping. H αγαπημένη μου, πρόταση σερβιρίσματος, είναι το καβουρδισμένο μπέικον – ολόκληρη τραγανή φέτα, είναι πολύ εντυπωσιακή – ενώ, το λίπος που βγαίνει, όταν ψήνεται, το ρίχνω στη σούπα για ενίσχυση γεύσης.

Σας συμβουλεύω να κόψετε τις πατάτες, τα πράσα και τα καρότα, σε ισομεγέθη κομμάτια, ώστε να μαλακώσουν ομοιόμορφα και να πολτοποιηθούν όλα μαζί, πιο εύκολα.

Κρεμώδης σούπα πατάτα-πράσο

Υλικά:

  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 ολόκληρα καρότα σε κύβους
  • 6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τσένταρ – ή κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε στο βούτυρο, τα πράσα, τα καρότα και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέτουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον ζωμό, αφήνουμε να πάρει βράση για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν οι πατάτες.

Ανακατεύουμε το αλεύρι στο γάλα και προσθέτουμε σταδιακά στη σούπα μαζί με την παχύρρευστη κρέμα.
Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Με ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε τα λαχανικά μας, για να έχουμε αποτέλεσμα βελουτέ σούπας. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ, μεταφέρουμε σε παρτίδες τα λαχανικά σε πολυκόφτη και μετά ανακατεύουμε τα πάντα μαζί, στην κατσαρόλα. Προσέξτε να μην γεμίσετε τον κάδο από τον πολυκόφτη πολύ πάνω από την μέση, γιατί τα υλικά είναι καυτά.

Ανακατεύουμε στα βελουταρισμένα λαχανικά, το τριμμένο τυρί μέχρι να λιώσει τελείως. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με φρέσκο θυμάρι, τριμμένο μαύρο πιπέρι, κράκερ τυριού ή τραγανό μπέικον.

Tasteit
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Tasteit: Περισσότερα άρθρα
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design
Στρείδια, χαβιάρι, μαύρη και λευκή τρούφα, λευκά σπαράγγια, χτένια, καλκάνι, αστακός και φασιανός πρωταγωνιστούν στα δύο εορταστικά μενού και κλέβουν τις εντυπώσεις
Gallina: Ρεβεγιόν με Γεύση, Τέχνη και Design