Τα νέα για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, αλλά και για τους οινόφιλους είναι καλά: Ο κορυφαίος θεσμός για την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, Great Greek Wines (GGW) επιστρέφει και θα πραγματοποιηθεί από τις 1 έως τις 4 Μαΐου 2025, στο ολοκαίνουργιο Ace Hotel & Swim Club Athens.
Η εκδήλωση αυτή, που σχεδιάστηκε να προβάλλει τη νέα λίστα για το 2025, θα προσφέρει την ευκαιρία να προωθηθεί η αριστεία των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά φέτος θα το κάνει ακόμη καλύτερα:
Ο Master of Wine, Γιάννης Καρακάσης, ιδρυτής του Great Greek Wines, παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση τις καινοτόμες αλλαγές που θα υλοποιηθούν το 2025. Ειδικότερα, ο Γιάννης τόνισε την αναγκαία εξέλιξη του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση με την εξέλιξη. “Πιστό στις αξίες της διαφάνειας, συμμετοχικότητας, προόδου και δημιουργίας, το GGW επενδύει στην οικοδόμηση γέφυρας διαλόγου μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και αγορών.
Αφού ολοκληρώσαμε πέντε χρόνια επιτυχημένης πορείας, επανακαθορίζουμε μαζί με το Γρηγόρη Μιχαήλο το όνομά μας, μεταβαίνοντας από το GGW50 σε ένα brand που αντικατοπτρίζει καλύτερα και πιο σύγχρονα την υψηλή ποιότητα των ελληνικών κρασιών” δηλώνει χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτή η στρατηγική αλλαγή στο GGW έχει ως στόχο την προβολή μιας ευρύτερης γκάμας ποιοτικών κρασιών που αντανακλούν την δυναμική του ελληνικού αμπελώνα. Τα βραβευμένα κρασιά της νέας λίστας θα βασίζονται αποκλειστικά στην ποιότητα και στον αριθμό συμμετοχών, ενώ θα διατηρείται ένα αυστηρό όριο, με στόχο να μην βραβεύεται πάνω από το 10% των συμμετεχόντων.
Παράλληλα, θα εισαχθεί μια νέα κατηγορία GREAT VALUE WINES για κρασιά με λιανική τιμή έως 19 ευρώ με σκοπό να επικοινωνηθεί και αυτό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο θεσμός πλαισιώνεται αποκλειστικά με διεθνούς φήμης κριτές του κρασιού, των οποίων η εμπειρία υπόσχεται να ενισχύσει την ποιότητα και την αμεροληψία της διαδικασίας αξιολόγησης. Στην επιτροπή, λοιπόν θα συμμετέχουν:
- Ο Mark Andrew MW (Noble Rot Magazine & Restaurants), με εξέχουσα φυσιογνωμία στον παγκόσμιο οινικό χάρτη με ειδίκευση στο Ασύρτικο, συνιδρυτής και συγγραφέας του Noble Rot Magazine, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα περιοδικά το κρασιού στον κόσμο, ενώ έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με το κρασί.
- Η Paz Levinson (Wine Director στο Groupe Pic) με καταγωγή από την Αργεντινή, η οποία είναι Chef Sommelier Executive στο φημισμένο Groupe Pic Restaurants. Η Paz ανακηρύχθηκε Καλύτερη Σομελιέ της Αργεντινής το 2014 και το 2010. Το 2015 κέρδισε τον διαγωνισμό του Καλύτερου Σομελιέ της Αμερικής, ενώ το 2016 ανακηρύχθηκε η Καλύτερη Σομελιέ του Κόσμου A.S.I., φτάνοντας στην 4η θέση παγκοσμίως.
- Η Lenka Sedlackova MW (Head of Brand Management and Buyer for Central and Eastern Europe – Bancroft). Μια πολύ σπουδαία επαγγελματίας του κρασιού με ιδιαίτερη αγάπη στις ελληνικές ποικιλίες, η οποία έχει παρακολουθήσει με ενδιαφέρον την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.
- Ο Wojciech Bońkowski MW (Wine Writer & Journalist from Poland), ένας αναγνωρισμένος Πολωνός οινογράφος και Master of Wine, που έχει επιτύχει διεθνή αναγνώριση στον τομέα του κρασιού. Έχει συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των ελληνικών και άλλων διεθνών κρασιών στην Πολωνία, ενισχύοντας τη διασύνδεση μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών στον οινικό τομέα.
- Ο Christophe Heynen MW (Leading wine merchant in Belgium and France) μία σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας οινικής σκηνής, διευρύνοντας την κατανόηση και εκτίμηση των κρασιών όχι μόνο στο Βέλγιο και τη Γαλλία, αλλά και διεθνώς. Είναι ιδιαίτερα γνωστός στην αγορά κρασιού του Βελγίου και της Γαλλίας, όπου έχει διαπρέψει ως εισαγωγέας, προωθώντας τόσο κορυφαία όσο και ανερχόμενα οινοποιεία.
- Ο Stefan Neumann MS (Wine Consultant and Master Sommelier), μια ιδιαιτέρως επιδραστική μορφή στο χώρο του κρασιού, με σημαντική συμβολή στην εκπαίδευση, στην αξιολόγηση και στην προώθηση της ποιότητας των κρασιών παγκοσμίως. Προέρχεται από τον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, καθώς υπήρξε για χρόνια ο wine director του The Fat Duck – Heston Blumentall
- Ο Peter Richards MW (Writer & Broadcaster), ένας βραβευμένος συγγραφέας, παρουσιαστής και Master of Wine. Με τηλεοπτική εμπειρία που περιλαμβάνει δώδεκα χρόνια στο Saturday Kitchen του BBC1 και τη νέα σειρά The Wild Side of Wine, έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικός θησαυρός» και «ένας από τους πιο αγαπημένους επικοινωνιολόγους κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στο https://greatgreekwines.com/