Wine spot

Ανερχόμενες ελληνικές λευκές ποικιλίες κρασιού: «Θησαυροί» που αξίζει να ανακαλύψεις

Λιγότερο γνωστά «διαμάντια» που αξίζουν την προσοχή μας

Όλοι γνωρίζουμε το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και τη Μαλαγουζιά. Αλλά ο ελληνικός αμπελώνας είναι γεμάτος κρυμμένους θησαυρούς που σιγά σιγά βγαίνουν στο φως και κατακτούν τις καρδιές οινόφιλων και οινοποιών.

Από σπάνιες τοπικές ποικιλίες που αναβιώνουν, μέχρι παραδοσιακές ποικιλίες που αποκτούν νέα ταυτότητα, οι λευκές ποικιλίες που ακολουθούν είναι ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.

Ας τις γνωρίσουμε…

Πλυτό: Η αναγέννηση της Κρήτης

Το Πλυτό είναι μια από τις πιο παλιές και σπάνιες ποικιλίες της Κρήτης, που για χρόνια είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Χάρη στις προσπάθειες λίγων παθιασμένων οινοποιών, η ποικιλία όχι μόνο επανήλθε αλλά δείχνει εντυπωσιακή δυναμική.

Αρώματα και Γεύση: Λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και φρέσκων βοτάνων, με διακριτική ορυκτότητα και υψηλή οξύτητα.

Food pairing: Ιδανικό για θαλασσινά στη σχάρα, χταπόδι ξιδάτο, αλλά και ασιατικά πιάτα με ginger ή lime.

Γκρίθι: Η «κρυμμένη» ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας

Αν δεν την έχετε ξανακούσει, δεν είστε οι μόνοι. Το Γκρίθι είναι μια λευκή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αξιοποιείται για μονοποικιλιακά κρασιά.

Αρώματα και Γεύση: Απαλά ανθικά αρώματα, φρεσκάδα, νότες λεμονιού και πράσινου αχλαδιού, με μέτριο σώμα και δροσιστική επίγευση.

Food pairing: Ταιριάζει υπέροχα με ριζότο λεμονιού, φρέσκες σαλάτες με κατσικίσιο τυρί και πιάτα με βάση το κοτόπουλο.

Μαλαγουζιά από ηπειρωτικούς αμπελώνες: Μια άλλη όψη της σταρ

Η Μαλαγουζιά δεν είναι ακριβώς άγνωστη, αλλά όταν καλλιεργείται σε πιο ψυχρά και ορεινά κλίματα, όπως στην Πρέσπα ή την Αιτωλοακαρνανία, αποκτά νέο χαρακτήρα.

Αρώματα και Γεύση: Περισσότερο βοτανική και ντελικάτη, με αρώματα λευκών λουλουδιών, εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων. Η οξύτητά της ενισχύεται και το σώμα παραμένει ισορροπημένο.

Food pairing: Συνοδεύστε την με γεμιστά, αρωματικές πίτες με μυρωδικά και πιάτα με αγκινάρες ή κολοκυθάκια.

Θραψαθήρι: Ο «ήσυχος» αδερφός του Βιδιανού

Λιγότερο διάσημο αλλά πολλά υποσχόμενο, το Θραψαθήρι είναι μια λευκή ποικιλία από την Κρήτη που χαρίζει κρασιά με κομψότητα και δροσιά.

Αρώματα και Γεύση: Ανθικά αρώματα, φρέσκες λευκές φρούτες και νότες από βότανα. Ελαφρύ σώμα αλλά με πολύπλοκο προφίλ.

Food pairing: Ιδανικό για λαδερά, ομελέτες, παραδοσιακές πίτες και κλασικούς μεζέδες.

Ζακυνθινό: Το Ιόνιο στον ουρανίσκο σας

Το Ζακυνθινό είναι μια ενδημική ποικιλία των Επτανήσων, με ελάχιστες φυτεύσεις στη Ζάκυνθο και τα γύρω νησιά. Έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον οινοποιών και τουριστών που ψάχνουν αυθεντικότητα.

Αρώματα και Γεύση: Ζωντανή οξύτητα, νότες από εσπεριδοειδή, αλμυρή επίγευση και μια αίσθηση θαλασσινής αύρας.

Food pairing: Τέλειο με τηγανητά ψάρια, γαύρο μαρινάτο ή καρπάτσιο από λαβράκι.

Μονεμβασιά: Η ιστορική ποικιλία που επιστρέφει

Το όνομά της παραπέμπει στο ξακουστό Malvasia, το κρασί που έκανε θραύση στον Μεσαίωνα. Σήμερα, η Μονεμβασιά επανέρχεται όχι μόνο για γλυκά κρασιά, αλλά και για ξηρές, σύγχρονες εκδοχές με ενδιαφέρον.

Αρώματα και Γεύση: Αρώματα ώριμων φρούτων, νότες μελιού και ανθέων, με απαλή οξύτητα και στρογγυλό στόμα.

Food pairing: Δοκιμάστε την με πικάντικη ασιατική κουζίνα, γλυκόξινες γεύσεις ή πιάτα με σάλτσα μουστάρδας.

Μικρές παραγωγές, μεγάλες εμπειρίες

Αν αγαπάτε το κρασί και θέλετε να γνωρίσεις βαθύτερα τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα, δοκιμάστε κάτι διαφορετικό. Ζητήστε στο εστιατόριο ή στο wine bar μια από αυτές τις ποικιλίες και αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί. Δεν αποκλείεται το επόμενο αγαπημένο σας κρασί να είναι από μια ποικιλία που μέχρι χθες… δεν ξέρατε καν ότι υπήρχε!

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα