Wine spot

Πάσχα με γεύσεις Ελλάδας: Παραδοσιακά πιάτα και κρασί από Πελοπόννησο και Κρήτη

Το πασχαλινό γευστικό μας οδοιπορικό κάνει στάση στον Νότο – σε δύο περιοχές που είναι άρρηκτα δεμένες με τη γαστρονομία και την παράδοση: την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Με ρίζες βαθιές, τοπικές ποικιλίες κρασιού και πιάτα που κουβαλούν ιστορία και χαρακτήρα, σας παρουσιάζουμε τα πασχαλινά τραπέζια από το Αγιωργίτικο μέχρι τη στάκα, και από τη Μαντινεία μέχρι τα Ανώγεια.

Πελοπόννησος: Η καρδιά του ελληνικού Πάσχα με γεύση Αγιωργίτικου και ανοιξιάτικου φούρνου

Καλαμάτα

Μια από τις πιο γαστρονομικές πόλεις της Ελλάδας, με έντονο πασχαλινό χρώμα: ελαιόλαδο, πίτες, αυγά, σφαχτά και άφθονη αγάπη για το τραπέζι.

  • Πιάτο: Κατσικάκι με σκόρδο, μάραθο και λεμόνι στη γάστρα
  • Κρασί: Λευκό – Ρομπόλα Μεσσηνίας ή blend με Ασύρτικο
  • Pairing: Η οξύτητα και τα εσπεριδοειδή του κρασιού τονίζουν το λεμόνι και εξισορροπούν το λίπος του κατσικιού, με την αρωματική φρεσκάδα του μάραθου.

Νεμέα

Το παγκόσμιο σπίτι του Αγιωργίτικου. Εδώ το Πάσχα έχει χρώμα κόκκινο και γεύση καπνισμένη, με σούβλες και βαριά, μεστά φαγητά.

  • Πιάτο: Αρνί σούβλας με μουστάρδα, ρίγανη και σκόρδο
  • Κρασί: Ερυθρό – Αγιωργίτικο Νεμέας
  • Pairing: Οι μαλακές τανίνες και το βαθυκόκκινο φρούτο του Αγιωργίτικου αγκαλιάζουν το αρνί και αναδεικνύουν τη γήινη και πικάντικη του πλευρά.

Vineyard rows with juicy grapes ready to be harvested

Μάνη

Σκληροτράχηλη και αυθεντική, η Μάνη σερβίρει το Πάσχα με πάθος και χωρίς φιοριτούρες: κατσίκι, αυγά, μυρωδικά και ξύλα που καπνίζουν.

  • Πιάτο: Κατσίκι στο ξυλόφουρνο με άγρια ρίγανη
  • Κρασί: Ερυθρό – Μαντηλάρι ή blend με Syrah
  • Pairing: Η rustic ένταση του Μαντηλαριού και το μπαχαρικό του Syrah «δένουν» με τον καπνό και τις βοτανικές νότες του πιάτου.

Τρίπολη

Στο κέντρο της Πελοποννήσου, η Τρίπολη είναι γεμάτη έθιμα, κατσίκια, αρνιά και πασχαλινές λιχουδιές με χαρακτήρα.

  • Πιάτο: Γίδα βραστή με αυγολέμονο και ρύζι
  • Κρασί: Λευκό – Μοσχοφίλερο Μαντινείας
  • Pairing: Τα αρώματα τριαντάφυλλου και η οξύτητα του Μοσχοφίλερου εξισορροπούν την πλούσια υφή και τις λεμονάτες νότες του πιάτου.

Πάτρα

Η γιορτινή πρωτεύουσα της δυτικής Πελοποννήσου αγαπά το κρασί όσο και το φαγητό.

  • Πιάτο: Αρνάκι φούρνου με φρέσκια ντομάτα και ρίγανη
  • Κρασί: Ερυθρό – Μαυροδάφνη ξηρή
  • Pairing: Η ξηρή Μαυροδάφνη, με το γλυκό της φρούτο και τις βοτανικές νότες, αναδεικνύει την ντομάτα και εξισορροπεί το αρνί.

Ζαχάρω

Αγροτική, αυθεντική και «αθόρυβη», η Ζαχάρω φέρνει στο Πάσχα γήινες γεύσεις: πίτες, σφαχτά, μυρωδικά.

  • Πιάτο: Πίτα με άγρια χόρτα, αυγό και φέτα
  • Κρασί: Ροζέ – Κοτσιφάλι ή Grenache blend Πελοποννήσου
  • Pairing: Το ροζέ με σώμα και φυτικότητα δροσίζει τη φέτα, αναδεικνύει τα χόρτα και φέρνει ελαφράδα στο πλούσιο αυτό ορεκτικό.

Κρήτη: Πάσχα με αντικριστό, ρακή και αμπέλια με παράδοση αιώνων

Ηράκλειο

Η καρδιά της οινοπαραγωγής της Κρήτης, με πιάτα που ενώνουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

  • Πιάτο: Αρνί με σταμναγκάθι και λεμόνι
  • Κρασί: Λευκό – Θραψαθήρι Ηρακλείου
  • Pairing: Το Θραψαθήρι, με τη λεπτή οξύτητα και τα βοτανικά του αρώματα, δένει τέλεια με τη φρεσκάδα του σταμναγκαθιού και την οξύτητα του λεμονιού.

Χανιά

Παραδοσιακή και αρχοντική, η κουζίνα των Χανίων ισορροπεί ανάμεσα στη γη και τη θάλασσα.

  • Πιάτο: Γαμοπίλαφο με κατσικάκι και λεμόνι
  • Κρασί: Λευκό – Βηλάνα Χανίων
  • Pairing: Η ελαφριά, αρωματική Βηλάνα σέβεται τη λιπαρότητα του ζωμού και φωτίζει το λεμόνι και τη βουτυράτη υφή του ρυζιού.

Ρέθυμνο

Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, η γαστρονομία του Ρεθύμνου είναι γεμάτη ιστορία: κατσικάκια, τσιγαριαστά, πικάντικα μαγειρέματα.

  • Πιάτο: Τσιγαριαστό κατσικάκι με κρασί και θυμάρι
  • Κρασί: Ερυθρό – Κοτσιφάλι ή blend με Syrah
  • Pairing: Το ερυθρό κρασί ενισχύει τις καραμελωμένες νότες του πιάτου και απογειώνει τη γήινη πλευρά του με το θυμάρι και το μαγείρεμα στο κρασί.

Aerial view of the city of Rethymno, Crete, Greece.

Σητεία

Με λευκά κρασιά που κερδίζουν διακρίσεις και κουζίνα που τιμά τη λιτότητα, η Σητεία δίνει έναν πιο “ανάλαφρο” τόνο στο Πάσχα.

  • Πιάτο: Αρνάκι με μάραθο και στάκα
  • Κρασί: Λευκό – Πλυτό ή blend με Βηλάνα
  • Pairing: Το κρασί με φρεσκάδα και άρωμα εσπεριδοειδών φωτίζει τη λιπαρότητα της στάκας και αναδεικνύει τη βοτανικότητα του μάραθου.

Ανώγεια

Αρνάκι αντικριστό, ρακή και τιμή στην παράδοση. Το Πάσχα εδώ είναι εμπειρία, γιορτή και ιεροτελεστία.

  • Πιάτο: Αρνί αντικριστό με αλάτι και ρίγανη
  • Κρασί: Ερυθρό – Μαντηλάρι
  • Pairing: Το σκληροτράχηλο και πικάντικο Μαντηλάρι στέκεται υπέροχα απέναντι στη λιπαρότητα και το καπνιστό στοιχείο του αντικριστού.

Από την Πελοπόννησο ως την Κρήτη, οι πασχαλινές γεύσεις φέρνουν στο τραπέζι παράδοση, συναίσθημα και χαρακτήρα.

Το μεγάλο μας αφιέρωμα πλησιάζει στο τέλος του – μένει ένα ακόμα ταξίδι: σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Εκεί όπου ο ήλιος, η θάλασσα και οι τοπικές κουζίνες συνθέτουν ένα πασχαλινό σκηνικό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Wine spot: Περισσότερα άρθρα