Wine spot

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε κρασί και γιατί

Τι ισχύει για λευκά και κόκκινα και τι για σαμπάνιες

Μια ερώτηση κυριαρχεί συχνά σε τραπέζια: σε τι θερμοκρασία πρέπει να είναι το κρασί για να το πιούμε;

Πέρα, όμως, από το σερβίρισμα, η σωστή θερμοκρασία του κρασιού έχει κι άλλα οφέλη.

Ας το πάρουμε από την αρχή και ας δούμε τις προτεινόμενες θερμοκρασίες για κάθε τύπου κρασί

Σαμπάνιες: 6-7  βαθμούς Κελσίου

Γλύκα κρασιά: 6-8 βαθμούς Κελσίου

Λευκά κρασιά με ελαφρύ σώμα (π.χ. μοσχοφίλερο):  7-10 βαθμούς Κελσίου

Λευκά κρασιά μέτριο – γεμάτο σώμα (π.χ. chardonnay):  10-13 βαθμούς Κελσίου

Ερυθρά κρασιά με ελαφρύ σώμα (π.χ. Beaujolais):  13 βαθμούς Κελσίου

Ερυθρά κρασιά με γεμάτο σώμα (π.χ. cabernet sauvignon): 15-18 βαθμούς Κελσίου

Αναφέρω παντού την προτεινόμενη θερμοκρασία γιατί η προσωπική μου άποψη είναι ότι το κρασί είναι απόλαυση και η απόλαυση είναι αντικειμενική, άρα αν κάποιος απολαμβάνει να πίνει ένα κόκκινο κρασί σε διαφορετικές θερμοκρασίες από τις προτεινόμενες, να συνεχίσει χωρίς δεύτερη σκέψη.

Πάμε όμως τώρα να εξηγήσουμε γιατί κάθε τύπος κρασιού έχει τη δική του προτεινόμενη θερμοκρασία…

Τα αφρώδη κρασιά (σαμπάνιες) προτείνεται να σερβίρονται στους 6-7 βαθμούς Κελσίου διότι σε αυτήν την θερμοκρασία διατηρούνται οι φυσαλίδες του καλυτέρα και κάνει την οξύτητα να είναι πιο ευχάριστη (η οξύτητα είναι  κύριο χαρακτηριστικό των αφρωδών κρασιών).     

Τα γλυκά κρασιά πίνονται στους 6-8 βαθμούς Κελσίου γιατί βρίσκουμε πολύ καλή ισορροπία μεταξύ της γλύκας του κρασιού και των αρωμάτων του. Μια δόκιμη γλυκού κρασιού σε θερμοκρασία  ερυθρού θα  «μπουκώσει» το στόμα από τη γλύκα.

Λευκά κρασιά με ελαφρύ σώμα προτείνεται να πίνονται στους 7-10  βαθμούς Κελσίου. Εδώ έχουμε την φρεσκάδα των κρασιών και την οξύτητα που θέλουμε να έχουμε σε ευχάριστο βαθμό αλλά και την ισορροπία με τα φρούτα και τα άνθη που τα βρίσκουμε σε αυτού του τύπου τα κρασιά.

Ερυθρά κρασιά με ελαφρύ σώμα στους 13 βαθμούς Κελσίου: Αυτά τα όχι τόσο τονικά κρασιά αλλά έντονα αρωματικά, τα προτιμούμε να τα σερβίρουμε δροσερά διότι η τανίνη δεν θα μας δημιουργήσει την στυπτική αίσθηση και θα αναδείξουμε το φρούτο στο κρασί  μας.

Ερυθρά κρασιά με γεμάτο σώμα, στους 15-18 βαθμούς Κελσίου: Εδώ μιλάμε για τονικά κρασιά. Αν αυτό το κρασί το σερβίρουμε σε χαμηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να το αλλοιώσουμε γευστικά  διότι η τανίνη γίνεται έντονα στυπτική και έτσι θα μειώσουμε την απόλαυση. Με την προτεινόμενη θερμοκρασία βρίσκουμε μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των τανινών, του υψηλού αλκοόλ που ενδέχεται να έχει αυτού του τύπου το κρασί  αλλά και των συμπυκνωμένων αρωμάτων φρούτων.

Καλή σας απόλαυση. 

Wine spot
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Wine spot: Περισσότερα άρθρα