Σίγουρα σε παρά πολλούς έχει συμβεί να θέλεις να πιες ένα ποτήρι κρασί (και όχι ένα μπουκάλι) στο σπίτι και να σκέφτεται «πόσο θα κρατήσει τα αρώματα του και πως θα το κλείσω σωστά αφού το ανοίξω».
Εδώ έχουμε κάποια χρήσιμα tips, για το πως θα διατηρήσουμε το κρασί αφού το ανοίξουμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αρχικώς, να πω ότι ο εχθρός του κρασιού αφού το ανοίξουμε είναι:
- το οξυγόνο
- η θερμοκρασία
- το ηλιακό φως
Κρατήστε αυτά και πάμε να δούμε πώς θα το προστατέψουμε…
Με το που ανοίξουμε το κρασί και έρθει σε επαφή με το οξυγόνο τα αρώματα του κρασιού μετράνε αντίστροφα τον χρόνο ζωής τους. Μεγαλύτερη διάρκεια στο οξυγόνο έχουν τα πολύ τονικά κρασιά, καθώς και τα ημίγλυκα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν ξαναβάλουμε καλά τον φελλό στο μπουκάλι (άρα το προστατεύουμε από το οξυγόνο) και το βάλουμε στο ψυγείο, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το αγαπημένο μας κρασί για 2 με 3 μέρες αναλλοίωτο. Στα κόκκινα τονικά κρασιά θα μπορούσε να μείνει και σε μια καράφα σε θερμοκρασία δωματίου (20ο C) αντί για το ψυγείο.
Έπειτα το κρασί χάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρωμάτων του, όχι πως είναι ακατάλληλο για να το πιείτε, αλλά θα πρότεινα να δοκιμάσετε λίγο να δείτε τη διάφορα της έντασης των αρωμάτων και μετά να το χρησιμοποιήσετε για να «σβήσετε» κάποιο φαγητό.
Γιατί βάζουμε το κρασί στο ψυγείο αφού το ανοίξουμε
Εύλογη η απορία. Η υψηλή θερμοκρασία γενικά κάνει το κρασί να εξελίσσεται παρά πολύ γρήγορα, πράγμα που δεν το θέλουμε γι’ αυτό και στα κελάρια υπάρχει σταθερή θερμοκρασία.
Ο συνδυασμός δε με το οξυγόνο κάνει το κρασί να εξελίσσεται πολύ γρήγορα και αναπόφευκτα να χάνει ό,τι έχει να δώσει στο ποτήρι.
Το ηλιακό φως, επίσης, μπορεί να αναδιατάξει τις χημικές ενώσεις του κρασιού – ακριβώς όπως το οξυγόνο και η θερμοκρασία – και να προκαλέσει σφάλματα στα κρασιά. Αυτό σημαίνει ότι το κρασί αρχίζει να αλλάζει σύσταση και η γεύση του, το άρωμά του, το χρώμα του να έχουν αλλάξει ανεπανόρθωτα προς το χειρότερο.
Όποτε η πρόταση μου είναι βρείτε την κατάλληλη παρέα και πιείτε όλο το μπουκάλι!