Σας έχει τύχει ποτέ να προσπαθήσετε να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και είτε να μείνει μέσα ο φελλός είτε να πέσουν μικρά κομμάτια του στη φιάλη; Εμένα μου έχει συμβεί.
Κάποτε άκουγα τον μύθο ότι αν πέσει ο φελλός μέσα στο κρασί, αυτό χαλάει – κάτι που δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, όταν ένα κρασί παλαιώνει ή αποθηκεύεται σωστά, ο φελλός πρέπει να έρχεται σε επαφή με το κρασί για να διατηρεί την υγρασία του. Αν αυτό ήταν πρόβλημα, τότε σχεδόν όλα τα κρασιά θα ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας άλλος μύθος λέει πως αν καταπιείς κατά λάθος ένα μικρό κομμάτι φελλού, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος – τουλάχιστον όχι μεγαλύτερος από το να ακούς όσους διαδίδουν αυτούς τους μύθους!
Ας δούμε, λοιπόν, πρακτικά τι μπορείτε να κάνετε αν ο φελλός σπάσει και καταλήξει στο κρασί σας.
Πώς να αφαιρέσετε κομμάτια φελλού από το κρασί
Μετάγγιση με σήτα ή φίλτρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Τοποθετήστε μια λεπτή σήτα ή ένα φίλτρο καφέ πάνω από μια καράφα ή ένα καθαρό δοχείο.
- Ρίξτε αργά το κρασί μέσα από τη σήτα ή το φίλτρο.
- Τα κομμάτια του φελλού θα συγκρατηθούν, αφήνοντας το κρασί καθαρό.
Χρήση ειδικών εργαλείων
Υπάρχουν ειδικά ανοιχτήρια, όπως το “Durand”, σχεδιασμένα για την αφαίρεση εύθραυστων ή θρυμματισμένων φελλών.
Αυτά τα εργαλεία απαιτούν λίγη εξάσκηση, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή θρυμματισμού του φελλού κατά το άνοιγμα.
Πρόληψη θρυμματισμού του φελλού
Σωστή αποθήκευση: Φυλάσσετε τις φιάλες κρασιού οριζόντια, μακριά από φως και θερμότητα, σε χώρο με σχετική υγρασία 70-75%. Έτσι, ο φελλός διατηρείται υγρός και ελαστικός, αποτρέποντας το στέγνωμα και το θρυμματισμό του.
Χρήση κατάλληλου ανοιχτηριού: Προτιμήστε ένα ανοιχτήρι με διπλή σκάλα, γνωστό και ως “σπαστό ανοιχτήρι”. Προσφέρει καλύτερο έλεγχο κατά το άνοιγμα της φιάλης, μειώνοντας την πιθανότητα να σπάσει ο φελλός.
Συμπέρασμα: Η παρουσία κομματιών φελλού στο κρασί δεν επηρεάζει την ποιότητά του. Αν σας συμβεί, μην ανησυχείτε! Με τις παραπάνω μεθόδους μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τα κομμάτια και να απολαύσετε το κρασί σας χωρίς κανένα πρόβλημα.
Καλή σας απόλαυση!