Επιλέγοντας το κατάλληλο κρασί για το δείπνο σας μπορεί να κάνει τη διαφορά, αναβαθμίζοντας την εμπειρία σας και εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.
Με αυτή την καθοδήγηση, θα ανακαλύψετε πώς να διαλέξετε το τέλειο κρασί για κάθε πιάτο, ανάλογα με τη γεύση, την υφή και την περίσταση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γνωρίστε τις βασικές αρχές των συνδυασμών
- Συμπληρωματικές γεύσεις: Επιλέξτε κρασιά που συμπληρώνουν τις γεύσεις του φαγητού. Π.χ., ένα λιπαρό πιάτο, όπως σολομός με βούτυρο και λεμόνι, συνδυάζεται άψογα με ένα Chardonnay ή με ένα Ασσύρτικο.
- Αντίθεση: Αναδείξτε τη γεύση με αντιθέσεις. Ένα γλυκό κρασί, όπως το Riesling ή ένα ημίξηρο ροζέ, ταιριάζει εξαιρετικά με πιο ελαφριά πιάτα, όπως ψητό κοτόπουλο με μυρωδικά.
- Ισορροπία έντασης: Οι πλούσιες γεύσεις χρειάζονται ένα κρασί με σώμα. Για παράδειγμα, ένα Cabernet Sauvignon ή ένα ποιοτικό Αγιωργίτικο συνοδεύει ιδανικά μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα κόκκινου κρασιού.
Λάβετε υπόψη το κύριο υλικό του πιάτου
- Κόκκινο κρέας: Προτιμήστε κόκκινα κρασιά, όπως Merlot ή Ξινόμαυρο. Συνοδεύστε με πιάτα όπως μπριζόλα Ribeye ή μοσχαρίσια παϊδάκια.
- Λευκό κρέας και πουλερικά: Συνοδεύστε με λευκά κρασιά όπως Sauvignon Blanc ή Μαλαγουζιά. Ταιριάζουν με πιάτα όπως κοτόπουλο λεμονάτο ή χοιρινό με σάλτσα μουστάρδας.
- Θαλασσινά: Τα αφρώδη κρασιά και το Μοσχοφίλερο είναι εξαιρετικές επιλογές. Δοκιμάστε τα με μύδια αχνιστά ή φιλέτο λαβράκι με λαδολέμονο.
- Ζυμαρικά: Ανάλογα με τη σάλτσα, μπορείτε να επιλέξετε από λευκά κρασιά (για λευκές σάλτσες) έως ελαφρά κόκκινα (για κόκκινες σάλτσες). Π.χ., ένα Pinot Noir ταιριάζει με ζυμαρικά μπολονέζ, ενώ ένα Chardonnay με φετουτσίνι αλφρέντο.
Εξετάστε την εποχή και την περίσταση
- Το χειμώνα, οι πλούσιες επιλογές, όπως μια ποιοτική Μαυροδάφνη, προσφέρουν ζεστασιά. Συνδυάστε τη με στιφάδο ή μοσχαράκι γιουβέτσι.
- Το καλοκαίρι, τα δροσερά λευκά κρασιά και τα ροζέ είναι ιδανικά. Συνοδεύστε τα με μια ελληνική χωριάτικη σαλάτα (φρέσκια ντομάτα, αγγούρι, ελιές Καλαμών, πράσινη πιπεριά, φέτα και αγνό ελαιόλαδο).
Γλυκά και επιδόρπια
- Οι γλυκές επιλογές, όπως το Sauternes ή το Moscato, ταιριάζουν με επιδόρπια, όπως τάρτα λεμονιού ή μους φράουλας. Το Port είναι ιδανικό για σοκολατένια γλυκά, όπως brownies ή σοκολατόπιτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προσωπική εξερεύνηση
Μην φοβάστε να πειραματιστείτε! Ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που ευχαριστεί τη δική σας γεύση. Δοκιμάστε διαφορετικές ποικιλίες και ανακαλύψτε τα αγαπημένα σας.
Επιλέγοντας το κατάλληλο κρασί για το δείπνο σας δεν είναι μόνο τέχνη, αλλά και απόλαυση. Θυμηθείτε τις βασικές αρχές, λάβετε υπόψη το φαγητό και τη διάθεση, και το αποτέλεσμα θα είναι αξέχαστο.
Καλή σας απόλαυση!